tévézés
#Betegségek

El a szemekkel a tévétől!

2010.05.02.
1 perces olvasási idő

Van egy nyomós indokunk, miért kellene lehámoznod magad a tévéről: a túl sok tévézés ugyanis a magas koleszterinszinttel hozható kapcsolatba. Egy kutatás bizonyította, hogy a napi tévézés mennyisége a magas koleszterinszint egyik előidézője lehet.

Azoknak a gyerekeknek, akik napi két óránál többet tévéztek, több mint 60%-ának 200 milligramm/deciliteres vagy ennél magasabb volt a koleszterinszintje. A másik 13 százalékuknak 176 és 199 között volt. A 175-nél magasabb koleszterinszint a 2 év fölötti gyerekeknél már elég magas ahhoz, hogy diétás terápiára legyen szükség. A napi 4 vagy több óra tévézés 4-szer nagyobb kockázatot jelent a magas koleszterinszintre.

Nem maga képernyő bámulása okozza ezt, hanem az ételek, amiket ilyenkor eszünk. Televízió előtt nassolva többnyire magas kalória- és zsírtartalmú dolgokat rágcsálunk.

A tévézés nem csak egyhelyben ülést jelent, hanem a további mozgástól is elkedvetlenít. Ha sokat ülsz a tévé előtt, az energiád nagy részét a látott képkockák feldolgozásával töltöd, és emiatt fáradt leszel a rendes fizikai mozgás végzéséhez.

Néhány egészséges mozgáslehetőség, ami segíthet kimozdulni a tévé elől

  • Kezdj egy sétából álló mozgásprogramba. Kezdj fokozatosan: talán napi 10 perccel. Kezdj egyre több ideig mozogni, míg eléred azt a pontot, ami még kényelmes. Kezdj fokozatosan, mondjuk napi 10 perccel. Napi 30-45 perc séta csodás mód arra, hogy eleget mozogj. Ha kicsit érdekesebbé szeretnéd tenni, vidd magaddal a kutyádat, vagy hívj el egy barátot, hogy sétáljon veled.
  • Vond bele magad a helyi spotkezdeményezésekbe. Ezt teheted a sulidon keresztül, vagy akár közösségi szervezeteken keresztül is.
  • Pattanj fel a kerékpárodra! A biciklizés élvezetes, és kiváló formája a mozgásnak, segíthet csökkenteni a stresszt.
  • Az aerobic óra is jó alternatíva. Csatlakozz egy csapathoz, vagy ruházz be egy DVD-re.

Vond be a családodat is, vagy a barátaidat és vegyél részt csoportos tevékenységekben, mint a túrázás, néptánc, úszás vagy görkorizás.

(KamaszPanasz - Sz. L.)

Kapcsolódó címkék

Szem