#Betegségek

H1N1: Mit ne tegyél?

2009.11.04.
3 perces olvasási idő

A H1N1 vírus már nem számít akkora rémhírnek, mint amilyennek tavasszal tüntették fel. Jóllehet, voltak és vannak halálos áldozatai, és sokan kerültek kórházba szerte a világon, a rögzített esetek nagy része azonban nem volt súlyos.

A rossz hír azonban az, hogy a sertésinfluenza nem „távozik”. Ezért cikkünkben néhány tanácsot gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogy mit ne tégy az új influenza megelőzése érdekében.

Ne gondold, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás védelmet nyújt a H1N1 ellen is!H1N1

A szezonális influenza elleni védőoltás nem nyújt védelmet az új influenza ellen. Természetesen fontos, hogy beoltasd magad a szezonális influenza ellen, ami a csecsemők, az időskorúak és a gyenge immunrendszerű emberek esetében még inkább javallt, ugyanis rájuk nézve az influenza veszélyesebb lehet.

Az USA Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) szerint csak az Egyesült Államokban évente átlagosan 36 000 ember hal meg, és több mint 200 000 beteg kerül kórházba a szezonális influenza vagy annak komplikációi miatt.

Az új influenza elleni védelemhez azonban csak a H1N1 elleni vakcinák lehetnek hatékonyak.

Ne hidd, hogy az arcmaszk megvéd az új influenzától!

A CDC szerint nem tisztázott, hogy az arcmaszkok mennyire lehetnek hatékonyak a H1N1 vagy a szezonális influenza vírusok elleni védelemben.

A CDC csak abban az esetben javasolja az arcmaszk használatát, ha a szoros környezetedben élők közül valakinek influenzás betegsége van. Továbbá azoknak ajánlatos hordania az arcmaszkot, akiknek valamilyen okból megoldhatatlan, hogy kerüljék a nagy tömegeket, ahol ráadásul a sertésinfluenza jelen van.

A CDC azonban ajánlja, hogy a megbetegedett személyek viseljék az arcmaszkot, ha emberek közé mennek, hogy ne terjesszék tovább az influenzát!

Néhány fontos lépés a H1N1 megelőzésére

• Gyakran moss kezet!
• Köhögéskor és tüsszentéskor tégy zsebkendőt a szád elé!
• Ne piszkáld a kezeddel a szemeidet, az orrodat és a szádat!
• Ha influenzához hasonló tüneteket észlelsz, kerüld az embereket!
• Legalább két méter távolságot tarts az influenzás betegektől!
Az arcmaszkot csak egyszer használd, s azt követően dobd ki a szemétbe!

Ne felejtkezz meg otthonod rendben tartásáról!

Az influenzavírusok megtalálhatóak a könyveken, a játékokon, az ajtókilincsen, a telefonon, a ruhákon, az evőeszközökön, és más tárgyakon is. Használj rendszeresen háztartási fertőtlenítőszereket!

A CDC ajánlása szerint egy már megfertőződött beteg ruháját mosás előtt nem ajánlatos magához fogni, s alaposan, magas hőfokon kell kiszárítani! A ruhákkal történő érintkezést követően azonnal meg kell mosni a kezeket szappannal és vízzel.

Ne vedd félvállról a sertésinfluenzát!

Ne intézd el egy vállrándítással a H1N1 influenza elleni óvintézkedéseket! A vírus még mindig fertőz, és várhatóan egyre többen kerülnek majd kórházba a fertőzés miatt, vagy halnak abba bele.
Amikor egy megfertőződött ember beszél, tüsszent, köhög, a fertőződött nyál legalább egy méterre is eljuthat, ezért fontos a zsebkendő használata.

Ne ess pánikba!

Jóllehet, a sertésinfluenza világjárvány, de a közepesen veszélyes osztályba sorolható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Ez azonban változhat, az egészségügyi dolgozók ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a vírus átalakulhat, s kíméletlenebbé válhat.

A páciensek döntő többsége csak enyhe tüneteket tapasztal, és gyógyszeres kezelés segítségével néhány héten belül teljesen felépül.

Az állapotos nők és a beteg emberek esetében nagyobb a kockázat a komplikációk fellépésére. Nehezen érthető, de egyes esetekben a teljesen egészséges fiatalok között is előfordulhat az elhalálozás.

A szakemberek elővigyázatosságra intenek, s nem pánikba esésre.

Ne menj emberek közé, ha az influenzához hasonló tüneteket észlelsz magadon!

Ilyen tünetek lehetnek a láz, köhögés, torokfájás, folyó vagy eldugult orr, fájdalom a test különböző részeiben, fejfájás, hidegrázás, kimerültség, hasmenés és hányás.

Ha Te a fent említett tüneteket tapasztalod magadon, az orvosi rendelőn kívül máshová ne menj, hogy ne fertőzz meg más embereket is! Ez az jelenti, hogy ebben az esetben nem szabad dolgozni, iskolába menni, vagy utazni.

Ha otthon maradsz, akkor nem tudsz más embereket megfertőzni.

Hogy mennyi ideig kell ebben az esetben otthon tartózkodnod? A CDC ajánlása szerint még legalább 24 órát maradj otthon azt követően, hogy már elmúlt a lázad, anélkül, hogy lázcsillapítót vettél volna be!

Ne rohanj egyből a sürgősségi osztályra, ha influenzaszerű tüneteket észlelsz magadon!

Sürgősségi osztályra gyermekként abban az esetben kell menned, ha az alábbiakat tapasztalod:

• gyors, vagy nyugtalan légzést,
• kékes, vagy szürkés bőrszínt,
• nem elegendő folyadékbevitelt,
• súlyos, vagy állandó hányást,
• levertséget,
• túlzott ingerlékenységet tapasztalsz.

A felnőtteknek pedig akkor kell felkeresniük a sürgősségi osztályt, ha:

• légzési nehézségeket,
• mellkasi vagy hasi fájdalmat, vagy nyomást,
• hirtelen szédülést,
• zavartságot,
• súlyos vagy állandó hányást tapasztalnak.

A WHO szerint, ha több mint három napig magas valakinek a láza, az is a fertőződöttség jele lehet.

(WEBBeteg)