környezetvédelem
#Zöldövezet

Környezettudatosság a hétköznapokban - 30 dolog, amit Te is megtehetsz

2023.04.11.
2 perces olvasási idő

A környezetvédelem jelentőségével már te is tisztában vagy - de vajon te egyénileg mennyit teszel annak érdekében, hogy megóvd a szűkebb vagy tágabb környezetedet? Ha környezettudatos szeretnél lenni, akkor akár már most elkezdheted a berögzült rossz szokásaidat megváltoztatni, illetve olyan alapvető dolgokra figyelni, amelyekkel hozzájárulhatsz a környezet védelméhez.

Környezettudatosság a hétköznapokban

A környezettudatos életmód egyik legfontosabb ismérve az aktív cselekvés, azaz ne csak beszélj róla, hanem tedd is meg!

 1. Takarékoskodj az árammal! - az energiatakarékos izzók, és háztartási gépek nagymértékben hozzájárulnak a háztartás energiafelhasználásának csökkentéséhez.
 2. Takarékoskodj a vízzel! Inkább zuhanyozz! Fogmosáskor, mosakodáskor ne folyasd a vizet!
 3. A mérgező hulladékokat ne dobd a szemetesbe! - a lemerült elemek, akkumulátorok, a tönkrement műszaki cikkek, a lejárt gyógyszerek káros anyagokat tartalmaznak - semmi helyük a kukában. Vidd el őket olyan begyűjtőhelyre, ahol majd szakszerűen gondoskodnak a megsemmisítésükről.
 4. Légy tudatos a vásárlás során is: csak azt vedd meg, amire feltétlenül szükséged van, az élelmiszerekből pedig csak annyit, amennyit valóban el is tudsz fogyasztani.
 5. A megunt ruhákat, tárgyakat ne dobd ki a szemétbe - keress olyan boltokat, szervezeteket, ahol szívesen fogadnák őket.
 6. A megunt ruhákat át is alakíthatod - szabással, átfestéssel teljesen új, és egyedi viseleteket kreálhatsz.
 7. Felejtsd el az egyszer használatos műanyag termékeket - használj műanyag táska helyett textil szatyrot, zakli helyett vászonzsákokat. Szerezz be erősebb hordtáskát, vászontáskát vagy hagyományos vesszőkosarat, és ne felejtsd otthon, ha vásárolni mész!
 8. Ahol lehet keresd a csomagolásmentes megoldásokat.
 9. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
 10. Ha lehet, ne autóval vigyenek az iskolába - kerékpározz, gyalogolj, vagy használd a tömegközlekedést.
 11. Intézd az ügyeket online - csökkentsd a papír-használatot!
 12. Ha nem muszáj, egyáltalán ne fogyassz palackozott vizet! Hazánkban a csapvíz a legtöbb helyen ásványvíz minőségű.
 13. Fogyassz minél alacsonyabb feldolgozottságú élelmiszereket.
 14. Ha húst eszel, kerüld a műanyag tálcás, vákuumfóliás, és előre csomagolt termékeket.
 15. Lehetőleg kerüld a műanyagpoharas cukrozott gyümölcsjoghurtok és a túlízesített tejtermékek fogyasztását!
 16. Részesítsd előnyben a helyi termelők termékeit. Egyrészt megbízható forrásból táplálkozol, másrészt támogatod a helyi termelőket, és megspórolod a szállítással járó költségeket, és az ezzel járó szennyezést.
 17. Fogyassz szezonális zöldséget és gyümölcsöt!
 18. Egyél kevesebb déligyümölcsöt! Miért ? Mert a déligyümölcsök több ezer kilométeres utat tesznek meg a termelőtől a fogyasztóig - a szállításuk hatalmas környezetszennyezéssel jár
 19. Multivitaminok és táplálék-kiegészítők túlzott fogyasztása helyet törekedj kiegyensúlyozott táplálkozásra!
 20. Vegyél részt hulladékgyűjtési akciókban! Óriási élmény, amikor sikerül megtisztitani egy elhanyagolt parkot vagy egy játszóteret.
 21. Ha új ruhát vásárolsz , figyelj arra, hogy a ruha tartós legyen - részesítsd előnyben a természetes anyagokat, mint a pamut vagy a gyapjú!
 22. Ne pazarolj! A kidobott étel nemcsak anyagi veszteséggel, de komoly környezetterheléssel is jár.
 23. Vásárolj hazait! Ha csak teheted, válassz a Magyarországon termelt zöldségek és gyümölcsök, illetve az itthon előállított termékek közül.
 24. Ne csomagold fóliába vagy papírba a tízórait, használj inkább természetes vagy újrahasznosított anyagból készült uzsonnás dobozt.
 25. A kozmetikai cikkek - testápolók, a balzsamok egy-egy újabb műanyag palackot jelentenek, ráadásul káros kémiai anyagokat is tartalmazhatnak. Próbáld ezeket avokádó vagy kókuszolajjal helyettesíteni.
 26. Gondozz konyhakertet - nincs jobb érzés, mint amikor a saját termesztésű zöldségeket eheted meg. Ha lakótelepen élsz az sem akadály - a paprik vagy a paradicsom egy cserépben is szépen fejlődik az erkélyen, ha gondozva van,
 27. Ha édességre vágysz - készítsétek el közösen otthon. Egyrészt jó program, másrészt tudni fogod, hogy mi az, amit megeszel.
 28. Mutass példát másoknak ezzel formálhatod a szemléletmódjukat.
 29. Ha elromlott: javíttasd meg! Nem kell azonnal újat venni.
 30. Használj környezetbarát tisztítószereket!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)