ökolábnyom
#Zöldövezet

Magyarország ökolábnyoma

2021.01.22.
1 perces olvasási idő

Az ökológiai lábnyom nem újkeletű fogalom, azt jelenti, hogy egy társadalomnak mekkora mennyiségű földre, vízre és energiára van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. A statisztikák alapján Magyarország egy lakosának ökológiai lábnyoma kb. 3,7 hektár.

Napjainkban a világ népességének többsége olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztémák meg tudnak újítani.

Hazánk esetében a legnagyobb környezetterhelést az energiafogyasztás jelenti, mivel annak döntő részét fosszilis energiahordozók biztosítják. Ez teszi ki az ország ökológiai lábnyomának közel kétharmadát. Elég nagy részt foglal el továbbá az élelmezés (mezőgazdaság), amely az ország lábnyomának egyötödéért felelős. Ennek legfőbb oka a haszonállatok tartása, mivel számukra jelentős legelő- és gabonaterületet kell biztosítani.

A túlzott fogyasztás következtében a Föld természeti értékei is veszélybe kerülhetnek

Magyarországon a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának jó az ökológiai állapota. Eredetileg az ország területének körülbelül 23 százalékát érintették a hazai folyók természetes árterületei, mára az ország folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, és ezáltal a biológiai sokféleség is nagymértékben csökkent.

A bolygó és a közvetlen környezet egészségétől azonban az ember saját léte is függ: globálisan a természet évente 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt az emberiség számára, többek között termőtalaj, élelmiszer, friss víz és tiszta levegő formájában.

Te is tehetsz az ökolábnyom csökkentéséért

Magánemberként is sokat lehet tenni a Föld természeti értékeinek megőrzéséért, egyebek között a húsfogyasztás csökkentésével, az egyszer használatos műanyagok kiiktatásával és a szezonális étkezéssel. Mit tehetünk még?

  • Csökkentsd a bevásárláskor a hulladék mennyiségét, vigyél haza minél kevesebb műanyagot a boltból (pl. bevásárlószatyor).
  • Használj kulacsot és termoszt a műanyag palack és papírpohár helyett.
  • Szerelj a csapokra pelátort és használj víztakarékos zuhanyfejet, hogy kevesebb víz szökjön el mosogatás, fogmosás és zuhanyzás közben. Zárd el a csapot, ha épp nem használod.
  • Ha van rá lehetőséged, komposztálj lombégetés helyett.
  • Ne használj fölöslegesen áramot.

(Kamaszpanasz/MTI)