növényi hátizsák
#Zöldövezet

Légtisztító növényi hátizsákot tervezett egy holland diák

2016.01.20.
1 perces olvasási idő

A levegőt szennyező ártalmas részecskéket szűri ki viselője környezetéből a növényi hátizsák, amelyet a Delfti Műegyetem egy hallgatója tervezett - olvasható az egyetem honlapján.

A Plant Bagnek nevezett átlátszó hátizsák belsejében növények nőnek. Ventillátorrendszere a porszívókéhoz hasonló HEPA-szűrőn és a gyökerekkel átszőtt altalajon keresztül beszívja a levegőt. A megszűrt levegőt a növények tovább tisztítják, majd a hátizsákhoz erősített sálszerű galléron keresztül csövek vezetik a felhasználó szájához és orrához azt.

Noha a HEPA-szűrők a levegőt szennyező részecskék 99,9 százalékát kiszűrik, Marnix de Kroon, a hátizsák tervezője szerint a gyökeres altalaj azokat a mikroszkopikus részecskéket is foglyul ejti, amelyeket a HEPA átengedett, ám károsíthatják az egészséget.

Kroon találmánya az iGreen tervezői versenyen nyert első díjat. A verseny szervezője az környezetüvegházi növénytermesztési innovációk holland alapítványa (SIGN) volt, a kiírásban személyes, viselhető légtisztító berendezéseket kértek, melyek a gyökeres altalaj légszűrő hatását hasznosítják. A SIGN a döntés után kifejleszti a győztes találmány prototípusát, amelyet a gyakorlatban is kipróbálhatnak.

Trendi kiegészítővel a légszennyezettség ellen

"A Plant Bag praktikus és felhasználóbarát, emellett személyre szabható, akár trendi kiegészítő is lehet belőle" - olvasható a zsűri indoklásában. Az eddigi tesztek alapján az aloe vera jó választás lenne "növényi szűrőnek" - mondta De Kroon.

A hátizsákot a szélsőségesen szennyezett levegőjű városok - köztük a decemberben légszennyezési rekordot döntő Peking - lakosainak szánják.

(MTI)