tankolás
#Zöldövezet

Alternatív tankolás: a pénztárcának is jót tesz?

2011.11.08.
1 perces olvasási idő

Manapság már egyre több és több autó „fut” az utakon. Aki teheti, kocsival jár-kel mindenfelé, hiszen gyors és kényelmes. A megnövekedett autóhasználattal azonban a levegőbe jutó káros anyag mennyisége is jelentősen emelkedett. Mit tehetünk ez ellen? Néhány hasznos tanács segítségével te is közlekedhetsz környezetbarát módon.

Biodízel

Ha dízeles autód van, használj inkább biodízelt! A biodízel nemcsak sokkal energiahatékonyabb, mint a többi üzemanyag, hanem megújuló, könnyen lebomlik, és nem tartalmaz ként, mint a hagyományos gázolaj.

Ha gázolaj helyett például B20-as biodízelt (20% biodízelt tartalmazó üzemanyag) tankolnál a kocsidba, évente körülbelül 225 literrel kevesebb gázolajat vásárolnál meg, és 30 %-kal csökkentenéd a levegőbe jutó szén-dioxid-kibocsátásodat.

Üzemanyag

Ne vásárolj magasabb oktánszámú üzemanyagot, csak akkor, ha a verdád típusa megkívánja azt! Ha az autód 87-es oktánszámú üzemanyaggal is jól működik, te azonban például 92-es oktánszámú hajtóanyagot tankolsz bele, ne várd, hogy a motor nagyobb teljesítménnyel fog működni, vagy a kocsid üzemanyag-hatékonyabb és gyorsabb lesz!

Hibrid

Ha a közeljövőben a családod új autó vásárlása elé néz, vegyétek fontolóra egy hibrid típusú jármű beszerzését! Egy hibrid kocsival havonta több mint 90 liter üzemanyagot lehet megspórolni, összehasonlítva egy hagyományos autóval. 80 km út megtételéhez egy hibrid jármű körülbelül 4 liter gázolajat használ fel, míg egy hagyományos autó a dupláját.

Olaj

A legközelebbi olajcsere során kérj újrafinomított motorolajat! Míg 1 liter kiváló minőségű újrafinomított kenőolaj előállítása csupán 9 liter használt olajat igényel, addig 1 liter szűz olaj előállításához és finomításához körülbelül 280-300 liter nyersolaj szükséges. Gondolj csak bele, mennyi olajat lehetne egy év alatt megspórolni, ha mindenki újrafinomított motorolajat használna!

A világ olajtartalékai kimerülőben vannak, a nagy olajmezők már csak néhány évig tudják biztosítani az olajat az emberek számára. Ezért nagyon fontos az alternatív üzemanyagok előtérbe helyezése.

(B. M.)