ruhatár
#Zöldövezet

Az okos ruhatár

2024.05.05.
1 perces olvasási idő

Ha környezetbarát ruhadarabokról beszélünk, biztosan nem vadítóan szexi öltözet jut eszünkbe. Helyette divatjamúlt bő vászonruhák, széles szárú hippi szerkók képe sejlik fel bennünk. Nos, itt az ideje, hogy félretegyük ezeket az ostoba előítéleteket: a környezetbarát ruhatár sokkal inkább a már meglévő viseletek felújítását, karbantartását jelenti, s azt, hogy te is jól érezd magad viseletük közben.

Íme, néhány tipp a Föld jövőjét a szívén viselő, öltözni szerető minden korosztály számára.

1. Alakítsd át

Vess egy pillantást a gardróbban felhalmozott ruháidra, nézd meg, mit lehetne felfrissíteni, átszabni, újjá varázsolni. Tanulj meg gombot varrni, foltozni, (vagy épp ellenkezőleg, divatosan kilyuggatni), vágd le kissé viseltes nadrágod szárát, vagy egy régi ruhából alakíts ing-fazont.

2. Nézz be egy-két használt-ruha üzletbe

Az ilyen üzletek többsége hemzseg az elképesztően jó szabású, stílusú, színű ruháktól. A használt cuccok vásárlásával pénzt takarítunk meg, megspóroljuk az új ruhák előállítási költségeit, sőt a szemetesünk sem telik meg olyan hamar. Online is találsz már ilyen jellegű üzleteket, személyeket. Böngéssz, spórolj és védd a környezetet.

3. Válassz organikus ruhadarabokat

Ha új holmit akarsz vásárolni, keresd a 100% organikus termék címkéjű termékeket. Biogazdálkodásban termeszthető, előállítható a pamut, a vászon, a gyapjú, a bambusz és a kender. Tudtad, hogy a Földünkön felhasznált rovarirtó szerek egynegyedét a gyapot termesztésekor vetik be?

4. Válassz okosan

Lehet, hogy egy 4000 Ft-os póló szuper vásárnak tűnik, mégis jusson eszedbe a termék gyártásához szükséges kétkezi munka és a felhasznált energia is. A ráfordított munka értéke és az ár hogyan lehet ennyire aránytalan? Keress olyan darabokat, amelyek „verejtékmentes” emblémával rendelkeznek.

5. Ne dobd a szemétbe

Ha sem neked, sem a barátaidnak nincs szüksége egy-egy darabra, ne tegyétek a szemetesbe, inkább vigyétek el a Vöröskereszthez, vagy valamelyik adományokat gyűjtő más szolgálathoz. Egy-két rossz állapotú cuccot a lakásban is használhatsz, mint portörlő rongyot.

6. Ne vidd fölöslegesen a tisztítóba!

Igyekezz elkerülni a fölösleges cipekedést, pénzkidobást szükségtelen mosodai használatra. Ha mégis a patyolatot választod, keress környezetbarát megoldásokat alkalmazó tisztítókat, hogy a környezet vegyi anyagokkal való további terhelését ne fokozd.

7. Figyelj a márkára

Ha nem fast fashion üzletekben veszed meg a ruháid többségét (persze pár darab elkerülhetetlen, tudjuk), sokat spórolhatsz. Egy-egy jobb minőségű darab tovább is tarthat, ráadásul, ha arra is figyelsz, milyen módon állították elő, még hasznosabban tudsz vásárolni.

(KamaszPanasz - O.K.T.)