ökológiai lábnyom
#Zöldövezet

Csökkentsd az ökológiai lábnyomod: 11 tuti tipp

2015.05.29.
2 perces olvasási idő

Ha szeretnél környezettudatosan élni, de szükséged van néhány ötletre, akkor segíthetünk. Sok egyszerű módja van, hogy gyorsan, egyszerűen és olcsón válhass tudatossá e tekintetben! Ne hagyd, hogy a költség vagy az időhiány megakadályozzon abban, hogy kisebb változtatásokat tegyél, amik hosszútávon óriási változást eredményeznek.

1. Spórolj a vízzel

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy zöldebb legyél, ha kevesebb vizet használsz. Általában szépítkezés és mosdás közben használjuk a legtöbb vizet, így próbáld meg ezt tudatosan csökkenteni, amikor például fogat mosol, valamint zuhanyozol. Minden percben, amikor folyni hagyjuk a vizet, akár négy liter víz is lefolyhat a lefolyóba feleslegesen!

2. Újrahasznosított csomagolás

Tedd környezetbaráttá a szépségápolást azáltal, hogy újrahasznosítod a csomagolásokat, vagy kevesebb olyan terméket veszel, aminek indokolatlanul nagy a csomagolása. Felhasználhatod újra az üvegeket és tárolókat, vagy újrahasznosíthatod a műanyag- és papírcsomagolásokat.

3. Több funkció és újrahasznosítás

Vásárolj olyan termékeket, amelyeket több dologra is felhasználhatsz, vagy Csökkentsd az ökológiai lábnyomod: 11 tuti tippújrahasználhatsz ahelyett, hogy kidobnád. Például: újrafelhasználható borotva, amin csak a pengét kell cserélni, újratölthető akkumulátor a fényképezőgépbe. Használj környezetbarát sminkecsetet eldobható szivacs helyett, hasznosítsd újra a műanyag zacskót úgy, hogy a kisállatod ürülékét teszed bele, és használd fel újra a fűszeres üvegeket arra, hogy mást tartasz bennük.

4. DIY

Szórakoztató és olcsó: kezdj el saját magadnak gyártani bizonyos dolgokat. Ez nagyszerű módja annak, hogy egy kis időt tölts el a családoddal vagy a barátaiddal, és pénzt takaríts meg mindeközben. Elkészítheted a saját bevásárlótáskádat (pl. egy kinyúlt pólóból), hatékony tisztítószereket (pl. ecet-szódabikarbóna keveréket vízkőoldásra), ültess fűszernövényeket vagy készítsd el a saját hajápolási termékeidet. Honlapunkon számos olyan cikket találsz, mely részletes elkészítési leírást ad ezekről a termékekről!

5. Kapcsold le a villanyt

Olya egyszerű, mint amilyennek hangzik. Próbáld bevenni a napi rutinodba, hogy lekapcsolod a villanyt, a tévét, amikor kimész a szobából. Ha még nem használsz energiatakarékos égőket, akkor próbáld ki őket! Spórolni fogsz a villanyszámládon, és a lakásotok környezetbarátabb lesz. Egy másik kiváló ötlet, hogy húzd ki a telefontöltődet, amikor nem használod, és kapcsold ki a számítógépedet a nap végén ahelyett, hogy csak alvó funkcióba tennéd.

6. Gondold át a mosást

Gondoltad volna, hogy a mosási szokásod is hatással van a környezetre? Mert bizony így van! Hideg vagy meleg vízzel mosás a forró helyett, csak teli mosógép elindítása és a levegőn történő ruhaszárítás mind segíthetnek energiát megtakarítani. Egy lépéssel előrébb járhatsz, ha te magad csinálod a mosószert és jól kisímiítod az anyagokat teregetés közben - így még a vasalással is kevesebbet kell bajlódni utólag.

7. Legyél online

Fizesd a számlákat online és kérj papírmentes számlázást, hogy elkerüld a havonta érkező halomnyi papírszámlát. Olvass könyveket, újságokat és magazinokat online, jegyzetelj és használd a naptárt a telefonodban.

8. Adományozz vagy cserélj

Ha van olyan cuccod, amit nem használsz már, vagy nem szeretsz, akkor fontold meg az adományozás lehetőségét, vagy csereberéld el.

9. Legyél aktív

Ahelyett, hogy kocsival mennél mindenhova vagy edzőterembe járnál, menj el sétálni, futni vagy biciklizni a szabadba, amikor az idő is megengedi. Biciklivel vagy akár gyalog is elintézheted az otthonodhoz közeli dolgokat.

10. Italfogyasztás újrahasznosítással

Ha gyakran vásárolsz műanyag palackos vizet, akkor helyettük vedd fontolóra az újrahasználható üvegpalackok használatát. Ezek ugyan kicsit nehezebbek, de nem kell aggódnod semmilyen ártalmas vegyi anyag miatt, és még pénzt is spórolsz. Szereted a kávét? Miért nem veszel egy újrahasznosítható termoszt, amit feltölthetsz anélkül, hogy műanyag pohárban kapnád és szemét keletkezne? Néhány kávézó még kis kedvezményt is ad, ha a saját bögrédbe kéred a kávét.

11. Támogasd a helyi vállalkozókat

Végül, egy fantasztikus módja, hogy zöld legyél a konyhában, ha a helyi termelői piacról vásárolsz, így támogatva a helyi gazdálkodókat. Ezt szem előtt tartva, legyél rugalmas, amikor elmész a piacra és valami szezonálist keresel, vagy vásárolj egyszerre nagyobb mennyiségben, és oszd el a költséget és a termékeket a barátaiddal vagy a családdal, hogy spórolj.

Ez a pár módszer, amivel környezettudatosabb lehetsz, gyors, könnyű és pillanatok alatt beépülhet a napi rutinodba. A jó dolog abban, hogy zölddé válsz, hogy pozitív hatással van a Földre, az emberekre és a pénztárcádra, szóval valóban láthatod a különbséget. Te milyen más módot ismersz, amivel zöld lehetsz?

S.C.