fényszennyezés
#Zöldövezet

Nemzetközi fényszennyezés-felmérés hetedszer

2012.01.25.
1 perces olvasási idő

Az idén hetedszer hirdetik meg azt a világméretű megfigyelési akciót, amelynek keretében iskolás csoportok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható, a fényszennyezés egyik eleme az égbolt mesterséges fényforrásokkal (közvilágítással, rosszul beállított díszkivilágítással, reklámokkal) történő felesleges megvilágítása. A fényszennyezés nemcsak "eltűnteti" szemünk elől a csillagokat, hanem súlyos gondot okoz az élővilágban: megzavarja az állatok tájékozódását, felborítja életritmusukat.fényszennyezés

Egyre több jel mutat arra, hogy egészségügyi kockázatot is jelent az embert éjszaka érő fény. A fényszennyezés-felmérés célja, hogy a szakemberek megismerjék, felmérhessék a Földön a jelenlegi helyzetet.

A kutatómunkába bárki bekapcsolódhat, a résztvevőknek egy csillagtérkép-sorozat segítségével - amelynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek - kell megállapítaniuk a probléma súlyosságát.

Az eredményeket internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba. "Az akció jó lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy bekapcsolódjanak egy tudományos programba.

Megismerkednek azzal, hogyan használják a földrajzi koordinátákat, csillagtérképek segítségével megtalálják az Orion csillagképet és meghatározzák a leghalványabb szabad szemmel látható csillagok fényességét a lakhelyükön" - emeli ki az MCSE honlapja.

Tavaly közel tizenötezer megfigyelés érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól, köztük Magyarországról is. "Az akciónak köszönhetően nemcsak számszerű adatokat nyerünk az égbolt állapotáról, hanem ami talán még fontosabb, felhívjuk az emberek figyelmét a környezetszennyezés ezen formájára is" - hangsúlyozza az MCSE honlapja. Az akcióról és a fényszennyezésről a fenyszennyezes.hu oldalon található részletes információ.

(mti, Fotó: flickr)