Főoldal / ZÖLDÖVEZET / Káros kozmetikumok
  2009-05-10

Káros kozmetikumok

Tudtad, hogy a "természetesnek" mondott szépítőszerek is csak pár százaléknyi természetes anyagot tartalmaznak, a többi mind mesterségesen előállított vegyület.? Mivel a bőrödön át ezek több mint fele felszívódik, évente körülbelül 2 kg vegyi anyagot juttatsz a szervezetedbe!

Bőröd naponta megszámlálhatatlan illat- és színezőanyaggal, tartósítószerrel kerül kapcsolatba. Gondolj bele:  fogápoláshoz használt termékek, hajfesték, arclemosó, krém, alapozó, szemfesték, napvédő krém, parfüm, körömlakk és nem beszéltünk még a mosáshoz, mosogatáshoz használt készítményekről. Noha ma már rengeteg bio- és naturkozmetikum létezik, ezek anyagaira is sokan lehetnek allergiások.

- hirdetés -


Míg nagyszüleink, de akár szüleink rendelkezésére is csupán néhány kozmetikum, tisztálkodási termék és tisztítóeszköz állt, addig napjainkban igen széles skálán válogathatunk az illatszerek, tusfürdők, testápolók és háztartási szerek között. 

A hypoallergén is okozhat allergiát!

Az utóbbi években a légúti allergiákhoz hasonlóan emelkedett a különböző bőrallergiák előfordulásának gyakorisága is. Napjainkban számos olyan termék kapható, amelyet hypoallergén jelzővel látnak el. Tudnod kell azonban, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. 

A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs -citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység. A leggyakrabban észlelt tünetek általában bőrpír, kiütés, hámlás és duzzanat a bőrfelszínen.

Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében azt javaslom, ha bizonyos kozmetikumokat problémamentesen használsz, ragaszkodj hozzájuk. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatsz egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz. 

Ne hagyd magad  az orrodnál fogva vezetni!

A kozmetikumok fele tartalmaz illatanyagot, ami azonban a csomagoláson csak parfümként van feltüntetve. Köztudott, hogy a parfümök akár több száz illatanyagfajtából tevődnek össze. Ezek közül már 26 anyagról derült ki, hogy elég erős allergizáló hatása van, amelyeket külön is fel kell tüntetetni a flakonokon.
Antioxidáns: csak a neve hangzik jól... 

Antioxidáns, ásványi olaj, antibakteriális: jól hangzik, de...

Gyakran találkozunk antioxidáns összetevővel egy-egy tisztálkodószer kapcsán butylhydroxytoluol (BHT) és a butylhydroxyanisol (BHA) néven. Ez a kettő igen ártalmas az immunrendszerünkre, gyakran okoz allergiát. 

Egyes tisztálkodószereink ásványiolaj-kivonatot tartalmaznak, amely sűrűségéből adódóan elzárja a bőr pórusait és érzékenyíti, függővé teszi a bőrt. Emellett még lelassítja a sejtek megújulását, elősegítve ezzel a bőr korai ráncosodását. Különösen rossz hatású lehet ez a zsíros bőrűeknek, sokkal több pattanás jelenhet meg rajtuk.

Több millió háztartásban használnak antibakteriális szappant illetve tisztítószert annak reményében, hogy azok segítenek megőrizni a család egészségét. Felmerül azonban a kérdés, hogy ugyanaz a vegyi anyag, mely képes megölni a különböző baktériumokat, vajon veszélyt jelent-e ránk? 

Ne habozz! Az ész a fontos meg a haj!

A legtöbb sampon, fogkrém, tusfürdő tartalmaz valamilyen habképző anyagot, pl. nátriumlaurilszulfátot, amely igen erős zsírtalanító hatással is rendelkezik. Ennek köszönhetően a bőrön található védőréteget roncsolva, bőrgyulladást, korpásodást okozhat. 

A korpásodás ellen használt termékek egy része úgy fejti ki hatását, hogy a korpát „leragasztja” a fejbőrhöz, ezzel megakadályozza a bőr lélegzését, normális regenerációját.

Az izzadásgátlókban található alumínium-származékok (alumínium-klór-hidrát, alumínium-cirkónium-hidrát, alumínium-cirkónium-glicin)  megnövelhetik a mellrák kialakulását. Összehúzzák a pórusokat, eltömítik azokat, illetve képesek lerakódni a mell szöveteiben.

Ráadásul az alumínium bányászat nagyon energiaigényes. Csak egyetlen, alumíniummentes dezodor vásárlásával annyi energiát spórólsz, ami 30 percig működtetheti a számítógéped!

A szépségnek ára van!

Mindezzel nem azt mondjuk, hogy ne fürödj, ne moss hajat vagy fogat! Csak légy körültekintő!

A szépség iparág az egyik legnagyobb üzlet, mely nem igazán foglalkozik a termékeiben lévő vegyi anyagok és a csomagolás okozta környezet-károsító hatással. Gondold csak meg, mennyi parfüm is van a kis üvegben, amit a nagy dobozba tettek, hogy csak egy mégnagyobb ajándék szatyorral tudj hazavinni? A "nagyobbnak tűnjön" elv alapon működő csomagolás hatására évente körülbelül 30 kg (főleg műanyag) csomagolóanyagot dobunk el!

Igen, a  szépségnek ára van. Nem csak Te fizeted meg, a Földünk is.

(WEBBeteg)