kozmetikum
#Zöldövezet

Káros kozmetikumok

2009.05.10.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a természetesnek mondott szépítőszerek is csak pár százaléknyi természetes anyagot tartalmaznak, a többi mind mesterségesen előállított vegyület.? Mivel a bőrödön át ezek több mint fele felszívódik, évente körülbelül 2 kg vegyi anyagot juttatsz a szervezetedbe!

Bőröd naponta megszámlálhatatlan illat- és színezőanyaggal, tartósítószerrel kerül kapcsolatba. Gondolj bele: fogápoláshoz használt termékek, hajfesték, arclemosó, krém, alapozó, szemfesték, napvédő krém, parfüm, körömlakk és nem beszéltünk még a mosáshoz, mosogatáshoz használt készítményekről. Noha ma már rengeteg bio- és naturkozmetikum létezik, ezek anyagaira is sokan lehetnek allergiások.


Míg nagyszüleink, de akár szüleink rendelkezésére is csupán néhány kozmetikum, tisztálkodási termék és tisztítóeszköz állt, addig napjainkban igen széles skálán válogathatunk az illatszerek, tusfürdők, testápolók és háztartási szerek között.

A hypoallergén is okozhat allergiát!

Az utóbbi években a légúti allergiákhoz hasonlóan emelkedett a különböző bőrallergiák előfordulásának gyakorisága is. Napjainkban számos olyan termék kapható, amelyet hypoallergén jelzővel látnak el. Tudnod kell azonban, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére.

Bőrápoló krém

A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs -citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység. A leggyakrabban észlelt tünetek általában bőrpír, kiütés, hámlás és duzzanat a bőrfelszínen.

Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében azt javaslom, ha bizonyos kozmetikumokat problémamentesen használsz, ragaszkodj hozzájuk. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatsz egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz.

Ne hagyd magad az orrodnál fogva vezetni!

A kozmetikumok fele tartalmaz illatanyagot, ami azonban a csomagoláson csak parfümként van feltüntetve. Köztudott, hogy a parfümök akár több száz illatanyagfajtából tevődnek össze. Ezek közül már 26 anyagról derült ki, hogy elég erős allergizáló hatása van, amelyeket külön is fel kell tüntetetni a flakonokon.

Antioxidáns, ásványi olaj, antibakteriális: jól hangzik, de...

Gyakran találkozunk antioxidáns összetevővel egy-egy tisztálkodószer kapcsán butylhydroxytoluol (BHT) és a butylhydroxyanisol (BHA) néven. Ez a kettő igen ártalmas az immunrendszerünkre, gyakran okoz allergiát.

Egyes tisztálkodószereink ásványiolaj-kivonatot tartalmaznak, amely sűrűségéből adódóan elzárja a bőr pórusait és érzékenyíti, függővé teszi a bőrt. Emellett még lelassítja a sejtek megújulását, elősegítve ezzel a bőr korai ráncosodását. Különösen rossz hatású lehet ez a zsíros bőrűeknek, sokkal több pattanás jelenhet meg rajtuk.

Több millió háztartásban használnak antibakteriális szappant illetve tisztítószert annak reményében, hogy azok segítenek megőrizni a család egészségét. Felmerül azonban a kérdés, hogy ugyanaz a vegyi anyag, mely képes megölni a különböző baktériumokat, vajon veszélyt jelent-e ránk?

Ne habozz! Az ész a fontos meg a haj!

A legtöbb sampon, fogkrém, tusfürdő tartalmaz valamilyen habképző anyagot, pl. nátriumlaurilszulfátot, amely igen erős zsírtalanító hatással is rendelkezik. Ennek köszönhetően a bőrön található védőréteget roncsolva, bőrgyulladást, korpásodást okozhat.

A korpásodás ellen használt termékek egy része úgy fejti ki hatását, hogy a korpát „leragasztja” a fejbőrhöz, ezzel megakadályozza a bőr lélegzését, normális regenerációját.

Az izzadásgátlókban található alumínium-származékok (alumínium-klór-hidrát, alumínium-cirkónium-hidrát, alumínium-cirkónium-glicin) megnövelhetik a mellrák kialakulását. Összehúzzák a pórusokat, eltömítik azokat, illetve képesek lerakódni a mell szöveteiben.

Ráadásul az alumínium bányászat nagyon energiaigényes. Csak egyetlen, alumíniummentes dezodor vásárlásával annyi energiát spórólsz, ami 30 percig működtetheti a számítógéped!

A szépségnek ára van!

Mindezzel nem azt mondjuk, hogy ne fürödj, ne moss hajat vagy fogat! Csak légy körültekintő!

A szépség iparág az egyik legnagyobb üzlet, mely nem igazán foglalkozik a termékeiben lévő vegyi anyagok és a csomagolás okozta környezet-károsító hatással. Gondold csak meg, mennyi parfüm is van a kis üvegben, amit a nagy dobozba tettek, hogy csak egy mégnagyobb ajándék szatyorral tudj hazavinni? A "nagyobbnak tűnjön" elv alapon működő csomagolás hatására évente körülbelül 30 kg (főleg műanyag) csomagolóanyagot dobunk el!

Igen, a szépségnek ára van. Nem csak Te fizeted meg, a Földünk is.

(Forrás: WEBBeteg)