strand
#Zöldövezet

Biztonsági ötletek strandoláshoz

2021.07.21.
1 perces olvasási idő

Minden nyáron ezrekre vigyáznak a strandokon, tengerpartokon a vízimentők. Hogy a víz mellett is biztonságban legyél, érdemes tájékozódnod a rád leselkedő veszélyekről. Az alábbi egyszerű tippek követésével elkerülheted őket.

A megmentettek közel kétharmada gyermek, és a legtöbb vészhelyzet az erős hullámok miatt adódik, hiszen ez felkapja a fürdőzőt és a kelleténél mélyebbre viszi.

A másik gyakori vészhelyzetforrás a szörfösök túl messzire kavarodása, amikor előfordulhat, hogy esetleg nem találnak vissza a partra.

Hogy elkerüld ezeket a bonyodalmakat, kövesd biztonsági tippjeinket

• Mindig ússz a part vagy medence azon szakaszán, ahol életmentők is vannak. Így sokkal kisebb az esélye annak, hogy bármi is történhet veled. Emellett tartsd be a bólyák és a zászlók által kijelölt határokat.

• Sose ússz egyedül!

• Sose menj be erős szél vagy nagy hullámok esetén a tengerbe, óceánba, tóba! Még a legkisebb hullám is veszélybe sodorhat.

• Ha látsz valakit, aki bajban van, szólj az életmentőknek vagy ha őket nem látod, hívd a 112-őt, és kérj segítséget!

• Mindig tartsd rajta a szemedet a kisebb gyerekeken, például kistestvéreden, még akkor is, ha tudod, hogy jól úszik. Legyen találkozópontotok, ahova mehettek, ha esetleg szem elől vesztenétek egymást!

• Nézz információ után és kövesd a tanácsokat! Mindig ellenőrizd az időjárásjelentést, és ha nem szabad a vízbe menned, akkor tartsd be ezt az előírást.

• Ne fogyassz alkoholt, mielőtt vízbe mennél. Az alkohol lassítja az érzékeket, és komolyan veszélyes helyzetekbe keveredhetsz.

• Ismerd a zászlókat és a vészjelzéseket! A legtöbb partszakaszon különböző zászlók jelzik neked, hogy mit szabad és mit nem. A piros-sárga zászlók közötti terület életmentők által felügyelt szakasz, ez a legbiztonságosabb hely az egész parton. A fekete-fehér zászló közötti szakaszok a vízi sportolók számára van kijelölve – itt nyugodtan szörfözhetsz, kajakozhatsz. Sose ússz ezen a szakaszon, mert veszélyes lehet! A narancssárga széljelző azt mutatja, merről fúj a szél. Ne menj vízbe erős szél esetén, és sose ússz az árral szemben! A piros zászló azt jelzi, hogy veszélyes belemenni a vízbe vagy esetleg úszni benne. Sose menj vízbe, ha látod a piros zászlót!

(KamaszPanasz - Gy.A., nhs.uk)