vízi balesetek
#Betegségek

Tanulj meg biztonságosan úszni!

2019.07.31.
2 perces olvasási idő

Mikor merészkedjünk a mélyebb vízbe, milyen szabályokat kell betartanunk? Íme, néhány jó tanács kezdőknek.

Baráth Tamás triatlonista, a Pécsi Triatlon Klub segédedzője 4 nyári szezonban a vízimentőknél teljesített szolgálatot, nagyon sok esetben kellett figyelmeztetni a Balatonban úszókat a viharjelzésre és arra, hogy ússzanak ki a partra. A KamaszPanasz az úszásoktatásról is faggatta a fiatal sportolót.

Mikor érdemes megtanulni úszni, milyen körülmények között?

Tanulj meg biztonságosan úszni!A legideálisabb, ha gyermekkorban tanuljuk meg az alapokat, már óvodáskorban is vannak oktatások, érdemes szakemberhez fordulni. Az első legfontosabb, hogy megbarátkozzunk a vízzel, megszokjuk azt, hogy vízben vagyunk, ezek az alapok. Ezután jöhet maga az úszás tanulás. Nagyon sokan félnek a víztől, mert nincs tisztában a mélységével, nem látja az alját, nem tudja, mi történik, ha elmerül benne. Éppen ezért nem érzi magát biztonságban. Igen gyakran ezeknek az alapoknak a hiánya okozza a problémákat.

Mikor szabad elmenni egyedül úszni, milyen szabályokat kell feltétlenül betartani?

A jól úszók mehetnek egyedül, de ajánlatos inkább felügyelet mellett úszni. A Balatonban a kijelölt fürdőhelyeken lehet úszni, a déli oldalon a parttól maximum 1000, az északi parton a parttól maximum 500 m távolságra.

Felnőtt fejjel is meg lehet tanulni úszni?

Természetesen igen. Hallottam az egyetemen egy idős emberről, aki orvosi javaslatra tanult meg úszni, természetesen uszodában, nem nyílt vízen vette a leckéket, leért a lába, biztonságban volt, mert felügyelte az oktatója. Ezekre figyelni kell minden esetben, ha tanulásra adjuk a fejünket.

Néhány jó tanács a Balatonban fürdőzőknek

  • Egy-egy kánikulai hétvégén akár többszázezer ember is lehet egyszerre a vízben, ezért különösen fontos betartani a szabad vizekben való fürdés szabályait.
  • A gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek, a szélben elsodródó fürdőeszközök és játékok után ne ússzon be senki a mély vízbe. Ha mégis megteszi és elsodródik, akkor kapaszkodjon a fürdőeszközbe a segítség megérkezéséig.
  • Nem szabad a fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt vagy más kábító anyagot fogyasztani.
  • Nem ajánlott közvetlenül étkezés után vízbe menni.
  • Tilos felhevült testtel a vízbe ugrani, előtte le kell tusolni.
  • Nem tanácsos csónakban vagy felfújható fürdőeszközön, gumimatracon elaludni.
  • A Balaton medre - főként a sekélyebb déli parton - a bemaródások mentén hirtelen mélyülhet, ami nem látszik. Ezért fürdőzés előtt óvatosan fel kell mérni a terepet.
  • Lehetőleg senki ne tartózkodjon egyedül a vízben, mert akár egy rövid ideig tartó eszméletvesztés is fulladáshoz vezethet.
  • Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között.

(Szerző: T.A., újságíró)