környezetvédelem
#Zöldövezet

Kövesd a trendet! - A fogyasztási kényszer ellen

2009.11.20.
2 perces olvasási idő

Elkészült Budapest internetes Zöld Térképe, amely a lakosok „zöld választását” igyekszik segíteni. A honlapon bioboltok, hulladékszigetek, használt ruha-üzletek, biciklijavítók és sok más érdekesség is helyet kapott. Vess egy pillantást a kínálatukra!

„A Zöld Térkép azokat a „zöld” lehetőségeket térképezi fel, amelyek segítségével fenntarthatóbb módon tudunk élni. Nincs rajta valami? Tedd fel!” – ezzel nyit a budapesti Zöld Térkép projekt honlapja, a budapest.zoldterkep.hu.
Látogass el a Zöld Térkép honlapjára, ha az alábbiak közül akár egy állítás is igaz rád:

- Régóta várod, hogy valaki megjavítsa a kedvenc biciklidet (igaz hogy ősrégi, de hűséges és nosztalgikus darab)
- Már ezerszer lejártad a lábad egy zacskó bio-rizs után kutatva
- Meguntad, hogy az ismerőseid a legjobb cuccaikat a turkálóból szedik, és kíváncsi vagy, hogy hol van eldugott használtruha-bolt (ez a darab biztosan nem köszön vissza az utcán!)
- Meg szeretnéd találni a házatokhoz legközelebbi hulladékszigetet (ezzel is elősegítve családodban a szelektív gyűjtés iránti lelkesedést)
- Hihetetlen erő hajt, hogy segítsd egy non-profit szervezet munkáját
- Már igazán szívesen meginnál egy Fair Trade kávét a barátaiddal.

Hogyan kapcsolódik össze mindez a fenntarthatósággal?

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy ki tudjuk elégíteni a jelen szükségleteit, miközben óvjuk a környezetet és a természeti folyamatokat, hogy a Föld élhető hely legyen a jövő generációk számára is.

A Zöld Térkép abban ad számunkra segítséget, hogy leküzdhessük a jelenlegi társadalom fő irányzatát, a fogyasztási kényszert – azt az elvet, miszerint minél többet, minél többször kell vásárolnunk, figyelmen kívül hagyva hogy a megvett dolgot hol gyártották, milyen szennyező anyagokkal van tele, kiket dolgoztattak az előállításakor, és mi lesz vele, miután befejezi dicsőséges pályafutását, mint használati tárgy.

A régi idők szerelői, cipészei, szabói és cipzár javítói most új lehetőséget kapnak, hogy megcsillogtassák tudásukat – hogy ráébredjünk, érdemesebb megjavíttatni régi tárgyainkat, mint rögtön újat venni helyettük.

Ugyanez vonatkozik a használt tárgyakra – könyvekre, ruhákra, bútorokra – ha eddig nem tudtuk, hol keressük őket, most itt a térkép, és ez perc alatt megtaláljuk a hozzánk legközelebb eső turit, illetve antikváriumot.

Ezzel már eleve kevesebb hulladékot termeltünk, de a mennyiséget tovább csökkenthetjük a hulladékok újrahasznosításával, amit a hulladékszigetek megjelenítése jelentősen megkönnyít.

A tudatos vásárlók arra is próbálnak figyelni, hogy lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó terméket válasszanak. A Zöld Térképen fenn van a budapesti bioboltok listája, ezen kívül vegetáriánus és egészséges ételeket áruló étkezdék, éttermek is helyet kaptak rajta.

Amire nem gondolnál…

A budapesti Zöld Térképen – a többi városéval ellentétben – rákereshetsz a hozzád legközelebb levő állatmenhely elérhetőségére is. Nem tudod, mit tegyél, ha az utcán egy elhagyott állatra találsz? Az egyik megoldás, hogy felmész a honlapra, és felhívod az egyik menhelyt, mi a teendőd.

Honnan jött a Zöld Térkép ötlete?

A nemzetközi zöld térkép hálózat (Green Map System, http://www.greenmap.org) már 1995. óta működik, honlapjukon már több mint 365 térkép található, 54 különböző országból. Budapest térképe még nem került fel ezek közé. A hazai térképet a Tudatos Vásárlók Egyesülete készítette, és október 5-től látogatható a magyar honlapon. A cél az, hogy Magyarország többi városáról is hasonló térkép készüljön, és így összeálljon az egész országra kiterjedő „zöld pontok hálózata”.

Hogyan működik a honlap?

A zöld térképen címszó alapján kereshetsz, a találatokat a program kis ikonnal jelöli a térképen, és feltünteti a hely elérhetőségeit is. Lehetőséget ad arra, hogy a bejelentkezett felhasználók megosszák egymással tapasztalataikat, valamint hogy új pontokat „töltsenek fel” – persze csak olyanokat, ami a Zöld Térkép koncepciójába illik. Így a térkép folyamatosan bővül és egyre jobban képes lesz kielégíteni a felhasználók igényeit.

Következtetés:

Nézd meg, próbáld ki, használd. Tudd meg, milyen lehetőségeket rejt Budapest.

(M.N.)