vérvétel
#Testi problémák

Mit történik a vérvételen?

2023.09.19.
1 perces olvasási idő

A vérvizsgálatot számos különböző ok miatt lehet elvégezni. A vérvétel történhet egy egészségügyi állapot diagnosztizálása miatt, bizonyos szervek ellenőrzése miatt a szervezetben, de prevenciós jellege sem elhanyagolható. Mire számíthatsz, ha vérvizsgálatra mész?

1. Hogyan készülj a vérvételre?

Egyes vizsgálatok előtt, mint a vérvétel, nem lehet enni vagy koffeint inni. Ezt „éhgyomri” vérvizsgálatnak nevezik. Viszont érdemes a vizsgálat előtt sok vizet fogyasztani, így könnyebben kivitelezhető a vizsgálat, mert a kevésbé sűrű vért könnyebb levenni. Továbbá a vizsgálat előtti napokban tilos az alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás, hiszen ezek is befolyásolhatják az eredményt.

2. A levett vér mennyisége az orvos által kért vizsgálat típusától függ

Általában pár kis ampullát töltenek meg, ami összesen kb. 20-30 ml.

3. Hogyan zajlik a vérvétel?

A vérvétel általában a könyök belső oldalán lévő vénából történik. A véna fölötti részt kissé elszorítják, a területet fertőtlenítik. Megkérik, hogy szorítsd ökölbe a kezed, majd egy vékony tűvel szúrást ejtenek a karodon. A tű másik végére egy speciális vákuumos kémcsövet helyeznek, amelybe távozik a vér. Miután levették a kellő mennyiségű mintát, kihúzzák a tűt és egy gézlapot helyeznek a helyére, amelyet pár percig ott kell tartanod, hogy elálljon a vérzés.

4. Mi történik, ha nem érzem jól magam?

Ha már voltál vérvételen és tudod, hogy nem fogod magad jól érezni (pl. szédülsz, elájulsz, émelyegsz), akkor érdemes előre szólni erről. Szintén szólj, ha még nem vettek tőled vért, de nagyon izgulsz a vizsgálat miatt. Ilyen esetben lefektetnek, és úgy vesznek tőled vért. Továbbá jó tanács, hogy ne nézd a vérvételt, fordulj az ellenkező irányba.

5. Mennyire fáj?

A vizsgálat alapvetően nem fáj, a szúrás lehet kicsit kellemetlen. Ráadásul csak pár percet vesz igénybe.

6. Menstruáció alatt is el lehet végezni?

Menstruáció alatt általában nem ajánlott a vérvétel, kivéve, ha kifejezetten ez időszakban szükséges a mintavétel.

7. Mi a teendőd vérvétel után?

Amennyiben végeztél, érdemes pár percig a váróteremben ülnöd, mert a vérveszteség miatt gyengének érezheted magad. Igyál sok vizet, egyél gyümölcsöt, szőlőcukrot vagy egy kevés csokit, hogy helyrebillenjen a szervezeted és megelőzd az esetleges rosszullétet. Aznap került a fizikai megerőltetést, pl. a sportot.

8. Mikor érdemes vérvételre menni?

Panaszmentesség esetén már tini korban sem árt 1-2 évente a vérvizsgálat prevenciós szempontból. Azonban, ha gyengének, fáradtnak érzed magad, érdemes felkeresni a háziorvosod, aki valószínűleg vérvizsgálatra fog küldeni.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)