korpás fejbőr
#Testi problémák

A szép haj titka

2021.07.22.
1 perces olvasási idő

Egészséges és szép hajra vágysz? Sajnos a haj is elveszítheti a fényét, illetve lassabban nőhet. De semmi nincs veszve, hiszen a következő 5 tipp betartásával igazán gyönyörű, egészséges hajra tehetsz szert.

Óvatosan a formázással

A különböző hajformázási technikák vagy szárítási módszerek nemcsak szárítják a hajad, hanem nagymértékben károsítják a hajvégeket. A túl sok tisztítás, vegyszer sem tesz jót a hajadnak. Kerüld a mindennapos hajvasalást, hajmosást, illetve használj a lehető legkevesebb formázókrémet, hajlakkot. A kontyolás, fonás sem tesz jót a hajadnak, inkább hordd kibontva. Heti egyszer egy házi olívaolajos-citromos pakolással ápold, amivel visszanyerheti természetes fényét.

Hajvasaló, hajsütő és társai

A hajvasalás és a különböző göndörítők teljesen tönkretehetik a hajad. Amikor csak teheted, kerüld a tupírozást és a túl gyakori fésülést. Ha teheted, ne szárítsd hajszárítóval a hajad, inkább csak törölgesd át jó alaposan, majd csavard be egy száraz törölközőbe.

Fésülés

Legfeljebb naponta kétszer fésüld a hajad,és törekedj arra, hogy az ujjaiddal se “fésülgesd”, hiszen ez a “módszer” is károsítja. Fésülködés közben kerüld a gyors, hirtelen mozdulatokat, és ne tépd a hajad. Próbáld meg óvatosan kifésülni, használj ritka fogú fésűket, vagy természetes anyagokból készült kefét, hiszen a műanyagból készültek sokkal jobban igénybe veszik a hajad.

Kerüld a csatokat és hajgumikat

Ha folyamatosan összefogva vagy kontyban hordod a hajad, akkor több esélyed van arra, hogy a hajad lassabban nő. A hajtőnél összefogott hajat felejtsd el, ha nem szereted leengedve a hajad, szerezz be puha hajgumikat. Vigyázz arra, hogy ne fogd össze nagyon szorosan.

A hajápolók

Törekedj arra, hogy a hajadra minél kevesebb vegyszert kenj. Legalább heti egy-két napon kétszer tarts “természetes” napot, ilyenkor ne kenj semmit a hajadra, és hagyd szabadon. A túl gyakori mosás sem tesz jót, hiszen megakadályozza az öntisztulás folyamatát. Amikor csak tudod, kerüld a balzsamokat, és használj kevés sampont (tudtad, hogy akkor is nagyon hatékonyan tisztít, ha egy kis vízzel felhígítod?). Hajpakolások helyett használj természetes vajakat ( például jojoba, avokádó, vagy kókuszolaj), amelyeket a netről vagy bioboltokból könnyen beszerezhetsz.

Rendszeres hajvágás

Kéthavonta érdemes elmenned a fodrászhoz, úgynevezett egészségügyi vágásra. Nem kell félned, nem vág túl sokat belőle, csak éppen annyit, amennyi a hajvégből eltöredezett. A rendszeres hajvágás egészségesebbé teszi a hajad, továbbá sokkal gyorsabban fog tőle nőni.

(KamaszPanasz - Gy.R.)