fog
#Testi problémák

Miért van szükség fogszabályzóra?

2023.10.11.
2 perces olvasási idő

A fogszabályozó ma már igen gyakorinak számít. Míg sokaknak szabályosan nő a foguk, másoknak gondjaik adódhatnak velük, amelyet fogorvos segítségével lehet korrigálni.

Növésirány, harapás

A fogak sokféleképpen nőhetnek. Van olyan, amelyik ferdén, mások pedig átfedik egymást. Vannak olyan esetek, mikor a fog kicsit csavartan nő ki, egyeseknél pedig egyszerűen csak abból fakad a probléma, hogy túl kicsi a szájuk, emiatt a fogaik összetorlódnak és ferdék lesznek.

Néhány esetben az is előfordul, hogy valakinek a felső-, illetve alsó állkapcsa nem ugyanakkora méretű. Ha a felső állkapocs nyugalmi állapotban túlér az alsón, úgynevezett mélyharapásról beszélünk. Ellenkező esetben, mikor az alsó állkapocs a nagyobb és a felső a kisebb, úgynevezett bulldogharapásról beszélünk.

Fogszabályozós fiú

Ezeknek a fogászati rendellenességeknek a kialakulásáról általában az adott személy nem tehet. A ferdén nőtt fog és a mélyharapás is lehet öröklött jellemző, amilyen például a barna szem vagy a nagyobb méretű láb.

Esetenként más, speciálisabb dolog váltja ki a rendellenességet: fogászati trauma, a tejfogak vagy csontfogak korai kihullása, orvosi problémák, egy baleset vagy más, fogat deformáló szokás, például a hüvelykujj szopogatása.

Nem mindegy, hogyan rágsz

A különböző rendellenességek megnehezíthetik a rágást is. Ennek oka, hogy a ferdén nőtt fogak gyakran nem tudnak összehangoltan működni, ahogyan a normálisan nőtt fogak szoktak. Mivel a rágás az evés és az emésztés első szakasza is egyben, nagyon fontos, hogy a fogak megfelelően funkcionáljanak.

Ha nem megfelelően helyezkednek el egymáshoz képest, akkor problémát jelenthet a tisztításuk is. Ez végül a fogak romlásához, szuvasodásához és további fogproblémákhoz vezethet. Sokaknak kicsi az önbizalma amiatt, hogy nem elég szépek a fogaik. Számukra a fogszabályozó a megfelelő megoldás, hiszen korrigálja a hibákat, így nő az önbizalom.

Ha egy fogorvos úgy látja, hogy páciensének fogszabályozóra vagy más korrigáló eszközre van szüksége, speciális fogszakorvoshoz küldheti a személyt, akiknek a specialitásuk a helytelenül működő fogsorok és állkapcsok helyreállítása, illetve az ezekkel kapcsolatos betegségek diagnosztizálása.

Az általános fogorvosok nagy része már korai időszakban meg tudja mondani, hogy lesz-e valakinek problémája a foga növekedésével a jövőben. Ez már akkor megmondható, mikor valaki 6-7 éves, és megkezdődik nála a fogváltás. Ilyen esetekben javasolni szoktak valamilyen előzetes beavatkozást. Ez általában egy éjszakai fogszabályozó, amely segíti a fogak helyes irányú növekedését, illetve óv újabb problémák kialakulásától.

Diagnózis

Mielőtt a fogszakorvos fogszabályozót javasolna páciensének, fontos pontosan tudnia, hogy a beteg milyen problémával áll szemben. A kivizsgálás keretén belül többféle módszert alkalmaznak, például röntgenfelvétel és foglenyomat készítése.

A röntgen-felvétel pontosan megmutatja, hogy melyik fog hol helyezkedik el, valamint azt, hogy van-e olyan fog, amely a közeljövőben fog kibújni az íny alól. Vannak olyan röntgen-gépek, amelyek 360°-os képet tudnak készíteni a szájról, valamint a fejről. Az ezek által alkotott képek megmutatják, hogy a fogak helyzete hogyan viszonyul egymáshoz, illetve az állkapocshoz, valamint az állkapocs helyzete hogyan viszonyul a fejhez.

A mintakészítés a fogakról a legutolsó lépése a folyamatnak. Ez úgy történik, hogy a páciensnek egy puha anyagra kell ráharapnia, amelyet később formába öntenek, és modellt készítenek belőle.

A fogszuvasodás megelőzése és kezelése
A fogszuvasodás a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. Tovább a cikkhez

Kezelés

Ha már a konkrét diagnózis készen van, akkor az orvos dönthet a megfelelő eljárásról. Bizonyos esetekben szükség lehet egy vagy több fog eltávolítására, de léteznek olyan ritka és extrém esetek (főleg durva bulldog-harapás vagy mélyharapás esetén), hogy akár műtétre is sort kell keríteni. Viszont az esetek többségében fogszabályzóval megoldható a probléma.

A fogszabályzó kiegyenesíti a fogakat, azáltal, hogy két fontos dolgot csinál: tartós, hosszú ideig ugyanazon a helyen marad, valamint folyamatosan bizonyos mértékű nyomást gyakorol a fogakra. Ezen két dolog kombinációja teszi igazán hatásossá a fogszabályzók működését, vagyis illesztik a helyükre a fogakat a szájban. A tartós és megfelelő eredmény feltétele viszont a rendszeres ellenőrzések.

(KamaszPanasz - H.I.)