atlétaláb
#Testi problémák

Vizelet terápia gombás lábra?

2011.10.27.
1 perces olvasási idő

Végre egy jó kifogás a zuhanyzóban pisilésre! A vizelet terápia támogatói szerint az atlétaláb is nagyszerűen gyógyítható ezzel a módszerrel. Talán nem tudtad, de rengeteg krém tartalmazza a vizelet egyik fő alkotóelemét, az ureát!

A módszert egyébként nagyanyáink is ismerték. A pattanásos bőrű ifjaknak például azt tanácsolták, hogy mossanak arcot saját vizeletükkel, vagy ha valami megvágta a lábukat, akkor saját vizelettel fertőtlenítették azt. A vizelet 95 százalékban vizet tartalmaz, 2,5 százalékban különféle húgyanyagokat, és a maradék 2,5 százalékban ásványi anyagokat, sókat, hormonokat és enzimek keverékét.

A vizelet egyik fő alkotóeleme az urea, melyet számos atlétaláb kezelésére szolgáló készítmény tartalmaz. Igaz ugyan, hogy felmérések szerint ezek hatékonysága mintegy 40 százalékkal nő, ha a hagyományos gombaölő krémekkel együtt alkalmazzák őket. Ezek szerint az urea krémek nem igazán gyógyítanak, mindössze előkészítik a terepet, fellazítják a bőrszövetet, hogy a körömgomba ellen a gombaölő szer el tudja végezni a munkáját.

Mi is az az atlétaláb?

Az ún. atlétaláb általában sportolókon alakul ki, illetve azokon, akik gyakran viselnek zárt lábbelit. Kánikulában az amúgy is erősebb verejtékezés következtében fennálló nedvesség elősegíti a gombás fertőzések kialakulását, amit a zárt cipő és a műszálas zokni viselése tovább fokoz. Nyáron a meleg és a magas páratartalom miatt is különösen fontos, a nehezen elérhető lábujjak közti terület szárazon tartása. Az ún. atlétaláb gyakori fertőzés, mely rendszerint a nyári melegben a fent említett okokból jelentkezik.

Leggyakrabban a 4-5. lábujj között a bőr berepedezik, fájdalmassá válik, viszket, fehérré színeződik. Később a folyamat éles szélű, hámló, vörös, viszkető elváltozás formájában ráterjed a többi lábujjközre, illetve a lábhátra is. A berepedezett bőrön a véráramba kerülhetnek gombaantigének, melyek a szervezetben allergiás reakciót válthatnak ki. Ezek a kézen, lábon szimmetrikusan elhelyezkedő apró, viszkető, vízszerű hólyagok kialakulásához vezethetnek.

A másik fontos szövődmény az, hogy a hámsérüléseken át nemcsak gombák, hanem baktériumok is bejuthatnak, és a nyirokutakon átterjedve orbánc, illetve felületes vénagyulladás, nyirokérgyulladás kialakulását okozhatják. Ezért amint tehetjük, szabaduljunk meg a zárt lábbelitől, vegyünk át papucsot, szandált, és pamutzoknit hordjunk műszálas termékek helyett.

És ha már atlétalábad van, de nincs ellenedre a zuhanyzás közbeni lábra pisilés, ne feledd a gombaölő krémet, különben hiába volt az egész!