bőr
#Testi problémák

Miért száraz a bőröm? 6 meglepő ok

2014.12.05.
1 perces olvasási idő

A száraz bőr nemcsak nem szép látvány, hanem kellemetlen is lehet. Viszketés, hámlás, vagy repedezett bőr - senki sem kívánja magának. Ám a folyamatos hidratálás és a megfelelő táplálkozás mellett is lehet száraz a bűrünk. Íme, néhány meglepő dolog, ami hihetetlenül szárítja a bőrt, és hosszú távon is problémát okozhat.

Parfüm és illatanyagok

Nem csak a parfümben, hanem különböző testápolókban, tusfürdőkben is találhatók olyan illatanyagok, amelyek bőrszárazságot és bőrirritációt okozhatnak. Elkerülheted a kellemetlenségeket, ha olyan kozmetikumokat keresel, melyek természetes mézet és vaníliát, valamint sheavajat vagy kakóvajat tartalmaznak. Ezek nemcsak természetes alapanyagú, kiváló hidratáló hatású termékek, de illatanyagaik sem szárítanak!

SzappanMitől lehet száraz a bőröm?

Bizonyos szappanok nagyon szárítják a bőrt (főleg a rengeteg tartósítószer és vegyszer miatt), ezért érdemes odafigyelni, hogy a testünk mely részeit mossuk szappannal. Az érzékenyebb területeken (pl. arc) kerüljük el az alkalmazásukat. Ha mindenképpen ragaszkodsz a szappanhoz, válassz vegyszermenteset, bio boltban/részlegen kaphatót, amelyben kevesebb az adalék- és illatanyag.

Gének

Kutatók bebizonyították, hogy a száraz bőrre és/vagy ekcémára való hajlam öröklődik. Ilyen esetben nincs mit tenni, mindennapos hidratálással elkerülhető a nagyon kirepedezett bőr. Néhány kozmetika és wellness-központ kínálatában szerepel a mély hidratálás, évente egyszer érdemes elmenni egy ilyen kezelésre, hiszen ez sokat javíthat a bőr minőségén.

Kemény víz

Sajnos Magyarországon a legtöbb helyen kemény a víz, és ez a bőrödnek sem tesz jót. Érdemes beruházni egy víztisztító készülékbe, amelynek az ára hamar megtérül, és segít a víz minőségét jelentősen javítani. Emellett segíthet, ha A - és C-vitamin tatalmú hidratálókat használsz.

Gyógyszerek

Ha pattanásokra, vagy aknékra szedsz gyógyszert, figyelj oda a mennyiségre, ugyanis ezek a készítmények a pattanások szárítására vannak kitalálva, így a bőrt is szárítják.

Száraz levegő, klíma

A nagy hőség ellen használt klímaberendezések nagyon szárítják a bőrt, de ugyanígy a fűtőberendezések miatt is nagyon száraz a szoba levegője. Télen párologtatóval, nyáron a szoba árnyékolásával csökkentheted a levegő szárító hatását.

Kézmosás

A túl gyakori kézmosás is szárítja a bőrt. Ha érzed, hogy nem elég hidratált a kezed, kenj rá egy kis kamillás kézkrémét, vagy kutyulj magadnak otthon egy ápoló kézpakolást, amelyet éjszaka rajtahagyhatsz a kezeden.

(Gy. R. - dailyglow)