UV -sugárzás
#Testi problémák

Védd a szemed az UV-sugárzás káros hatásaitól!

2014.07.20.
1 perces olvasási idő

A magas UV-sugárzás nemcsak a bőrödre jelent veszélyt, hanem a szemeidet is károsíthatja. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze és kontaktológusa segít, hogy megfelelően védekezhess.

A napszemüveg divatos viselet, ugyanakkor nagyon hasznos szolgálatot tehet, hogy megóvd szemeidet a káros napsugárzástól. Már a csalóka áprilisi napsütésben érdemes hordanod, de nem mindegy, hogy milyet. Amikor napszemüveget vásárolsz, ne csak az esztétikai szempontok vezéreljenek.

Az ideális napszemüveg

Nem érdemes utcai árusok vagy szupermarketek kínálataiból válogatnod, mert ezek a napszemüvegek nem biztos, hogy UV-szűrősek. Minél olcsóbb, ennek annál nagyobb az esélye. Célszerűbb inkább szaküzletben vásárolnod. A már meglévő napszemüveged szűrési tulajdonságait is ellenőriztetheted, mert az optikusok meg tudják mérni egy készülék segítségével. Ha esetleg szemműtéten estél át, feltétlenül gondoskodnod kell a kellő védelemről.

Teljesen mindegy, hogy mennyire sötét a lencse, illetve milyen a színe. Nem ez határozza meg, hogy mennyire képes hatékony védelmet nyújtani. Napjainkban a kontaktlencsék többsége is UV-szűrős, pedig színtelenek. Színes lencséket is forgalmaznak. A tapasztalatok szerint a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barna lencsével kontrasztosabban lehet látni, a sárga jobb képélességet biztosít, a kék lencse pedig ideális síeléshez, hogy ellensúlyozza a hótakaró vakító fehérségét.

A káros napsugárzás szembetegséget okozhat

Ha nem védekezel az UV-sugárzással szemben, annak ártalmas hatásai egy idő után összeadódnak, és látási problémák kialakulásához vezetnek. Vízfelületen vagy havon a káros sugarak visszaverődnek, ami fokozottabb veszélyt jelent. Kialakulhat például hóvakság, amely kellemetlen fájdalommal jár, de szerencsére néhány napon belül magától meggyógyul. A rendszeres sugárzás következményeként egyéb szemfelszíni elváltozásokkal is számolhatsz, például kúszóhártyával.

Az UV-sugárzás bizonyítottan szerepet játszik a szürke hályog kialakulásában, amely a súlyos látásromlások közel feléért felelős. A káros napsugarak a sárgatest sorvadásához is hozzájárulhatnak, amely gyógyíthatatlan vaksághoz vezethet. Érdemes észben tartanod, hogy a napfény hatására kialakuló szemkárosodások veszélyét a fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok és nyugtatók alkalmazása fokozza.

(Orvostkeresek Egészségmagazin)