húgyúti fertőzés
#Testi problémák

Gyakori húgyúti fertőzések fiúknál

2014.05.25.
1 perces olvasási idő

A húgyúti fertőzések igen kellemetlen tünetekkel járhatnak. Jellemző lehet a csípő vizelet, a sürgető vizelési inger, a hólyagtáji fájdalom, az az érzés, mikor vizelés után úgy érzed, hogy nem ürült ki teljesen a hólyagod. A húgyúti fertőzések fiúknál viszonylag ritkán fordulnak elő, ezért ha visszatérő húgyúti fertőzést tapasztalsz, akkor alapos kivizsgálás szükséges.

Lányoknál inkább gyakoribbak a húgyúti fertőzések anatómiai okok miatt, ugyanis a húgycső közel van a hüvelybemenethez és a végbélnyíláshoz, így az ott lévő baktériumok felszállnak a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba, ott megtelepednek, szaporodni kezdenek, és gyulladást okoznak. Fiúknál ez az anatómiai feltétel nincs meg ahhoz, hogy fogékonyak legyenek a húgyúti fertőzésekre.

Mi okozhat fiúknál visszatérő húgyúti fertőzést?

Gyermekkorban kisfiúknál gondolni kell arra, hogy valamilyen fejlődési rendellenesség áll a gyakori húgyúti fertőzések hátterében. Ilyen esetben a fejlődési rendellenesség olyan állapotot teremt, hogy a baktériumok szaporodásnak indulhatnak. Oka lehet még az interstitiális cystitis is, ez is gyulladásos kórkép, de nem hozható összefüggésbe a baktériumokkal, tehát nem fertőzéses gyulladásról van szó. Sajnos igen ritkán kerül a betegség felismerésre, de többszöri húgyúti fertőzés esetén, ha kórokozó nem mutatható ki, akkor gondolni kell rá. Szintén oka lehet az, ha a húgyutakban kő van, ilyenkor a kövön megtelepedett baktériumok okozzák a panaszokat, hiszen a kis idegentestek kiváló alapok arra, hogy a baktériumok megtelepedjenek rajtuk.

Mi a teendő, ha visszatérő húgyúti fertőzéseid vannak?

Mielőtt kezelni kezded magad bármilyen otthon található maradék gyógyszerrel, melytől óva intenélek, feltétlenül keresd fel a háziorvosodat vagy az urológiai szakrendelést. Számíts rá, hogy vizeletvizsgálat fog történni, de ez nem jár semmilyen kellemetlenséggel. Ha visszatérő fertőzések esetében nem sikerül tisztázni a probléma okát, szükség lehet egyéb vizsgálatokra, például ultrahangos vizsgálatra is.

Milyen kezelésre számíthatsz?

A kórokozók ellen adott kezelés nagyon fontos, de például interstitiális cystitisnél nem kórokozó áll a háttérben, ilyen esetben antibiotikum adása nem hoz javulást. Ha fejlődési rendellenesség igazolódik be, akkor akár műtétre is szükség lehet.

(Dr. Csuth Ágnes)