hüvelyöblítés
#Testi problémák

A hüvelyöblítés megakadályozza a terhességet?

2014.03.09.
1 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Azt hallottam, hogy a hüvelyöblítés megvéd a nem kívánt terhességtől. Igaz ez?

Kedves Kérdező!

hüvelyA hüvelyöblítés az egyik legősibb fogamzásgátló módszerként vonult be a köztudatba. Hüvelyöblítés során közvetlenül a szexuális aktus után a lány kiöblíti a hüvelyét langyos vízzel (esetleg valamilyen savas kémhatású oldattal, pl. ecettel) zuhany vagy irrigátor segítségével, azzal a céllal, hogy kimossa a bejutott ondót. A savas kémhatású oldatot azért használják, hogy kedvezőtlen környezetet hozzanak létre a lúgos kémhatású spermiumok számára, túlélési esélyeiket ezzel is csökkentve.

Azonban kutatások bizonyítják, hogy a hüvelyöblítés NEM akadályozza meg a terhességet! A hüvelyöblítést nem lenne szabad születésszabályozási módszerként alkalmazni. A spermiumok extrém gyors úszók – százaik, ezreik elérték már a méhet, mielőtt lány még elkezdené a hüvelyöblítést. Emellett a vaginába érkező folyadék nyomása akár még beljebb nyomhatja a spermákat a petefészekbe.

A hüvelyöblítés további veszélyei

Hüvelyöblítés hatására megváltozik a hüvely kémhatása, megváltozik a baktériumflóra, csökken a hüvelyt védő tejsavbacillusok száma, mely növeli a szexuális úton terjedő betegségek és egyéb fertőzések esélyét.

A legtöbb nő a nemi szerv tisztítása érdekében alkalmaz hüvelyöblítést. Ám ez sem túl jó ötlet. A vaginának megvan a saját természetes tisztító rendszere, amely elpusztítja a baktériumokat. A túlzott tisztálkodás (pl. hosszú fürdő) kiöblítheti a védelmet szolgáló tejsavbaktériumokat. Így nem csak a női sprayk vegyi anyagai, illatosítói és a hüvelyöblítések nem segítenek, de még különböző problémákat is okozhatnak – allergiás reakciót, irritációt vagy különböző fertőzéseket. Erre utalhat a hüvelyváladék kellemetlen szaga, amivel orvoshoz kell fordulni.

Kapcsolódó címkék

hüvely