#Testi problémák

Hogyan válassz melltartót?

2022.06.13.
2 perces olvasási idő

A kamaszkorral együtt jár a mellek növekedése is. A melleket rugalmatlan, vékony rostokból álló tartószalagok szövik át. Nincs saját izomzata, ínszalag sem tartja. Egy idő után a szalagok kinyúlnak, és a mell megereszkedik. Ezért fontos melltartót viselni. Te tudod, hogyan válassz?

Hajdanán a nők nem hordtak melltartót. Állítólag egyiptomi mintára, a krétai nők is fedetlen keblekkel járkáltak. Később a ruhák fűzőjét úgy készítették, hogy kiemeljék a melleket. Aztán 1913-ban egy bálba készülő hölgy tekert jobb híján maga köré valamit, ami a mostani melltartók ősének tekinthető. Mindössze két zsebkendő és egy szalag alkotta az ominózus ruhadarabot. Ezt továbbfejlesztve tett aztán szert milliós haszonra az a társaság, amely megvásárolta tőle az ötletet.

Évtizedek óta hódít

A mai értelemben vett melltartó formát csak 1928-tól ismerjük. Ekkor jött forgalomba a ma is ismert formavilág, valamint a kosarak számozásának a rendszere. A negyvenes évek kúpos alakú darabjaitól, egészen napjaink push-up változatáig számos variációval találkozhatott az ember. Igaz, a lázadó hatvanas évek inkább melltartó égetéséről volt híres, mint annak viseléséről, de ez a kis intermezzo sem tudta megállítani a melltartó töretlen és diadalmas útját.

Mikortól hordjam, milyet vegyek?

Már akkor is ajánlott melltartót hordani, amikor a tartószalagok feszesek, így a szalagok is későbbHogyan válassz melltartót? nyúlnak meg. Manapság rengeteg minta, szín, fazon, és anyag közül válogathatsz, hiszen a melltartó a mai világban minden nő ruhatárának elengedhetetlen kelléke, viszont egy felmérés alapján 10 nőből 7 nem megfelelő méretű melltartót hord!
Fontos, hogy egy jó melltartóból sehol nem türemkedik ki a mell, viszont nem is bő rád. Ha melltartó jó, akkor a melleidnek a könyök és a váll között pontosan középen kell elhelyezkednie! Fontos még, hogy csak olyan anyagból készült melltartót viselj, amitől nem viszket a bőröd, és nem dörzsöl.

Milyen kosárra lesz szükséged?

A melltartód kosarát úgy tudod kiválasztani, hogy megméred magad a melled alatt körbe, majd a kapott értéket 0-ra, vagy 5-re kerekíted. Így kapod meg a melltartód számméretét. Ezután a mellcsúcsodon méred magad körbe, ez lesz a mellbőség. A mellbőségedből vond ki a számméretet, majd az alábbi táblázatból állapítsd meg, hogy milyen kosárra van szükséged. Ha a különbség:

 • 13 cm> A kosár
 • 14-15 cm> B kosár
 • 16-17 cm> C kosár
 • 18-19 cm> D kosár
 • 20-21 cm> E kosár
 • 22-23 cm> F kosár

Sportmelltartók

Ha rendszeresen mozogsz, mindenképp érdemes beszerezni egy sportmelltartót. Mikor sportolsz, nagy rázkódásnak teszed ki melledet, és egy normális melltartó nem tartja ugyanolyan jól, mint egy speciálisan erre a célra kifejlesztett sportmelltartó! Itt is sok forma, illetve szín közül válogathatsz, de a legfontosabbak:

 • legyen jó a méret
 • legyen viselése kényelmes
 • védje, tartsa melleidet!

Ha felpróbálod a boltban érdemes a próbafülkében kicsit ugrándozni, helyben futni, hogy meglásd,valóban tartja-e melleidet a választott sportmelltartó.

Hogyan válassz?

 • A pántok legyenek kényelmesek! Ha belemélyednek a válladba, akkor egy nagyobb kosarú melltartóra lesz szükséged a megfelelő tartás és kényelem érdekében!
 • Olyan típust válassz, melynek varrásai és szegői be vannak vonva szövettel, mert így nem dörzsölik ki a bőrödet!
 • Használd a tükröt, amikor próbálsz! De ne csak azt nézd meg, hogy egyenesen állva csinosan áll-e, hanem azt is, hogy előre hajolva, se felül, se oldalt ne bukjanak ki melleid. Ha mégis így lenne, akkor kérj egy nagyobb kosárméretet!
 • Mindig próbálj fel ugyanabból a típusból különböző színeket, mivel egyes festékek jobban keményíthetik a melltartó anyagát, ezért a tartása is más lesz!
 • Amikor felveszed a melltartót, állj oldalt a tükörnek és nézd meg, hogy oldalt megközelítőleg vízszintesen áll-e az anyag. Hátul a lapockáid alatt kell egy kényelmes és megfelelő méretű melltartónak kapcsolódnia.
 • Érdemes olyan méretet választani, ami a legkijjebb lévő kapocsba kapcsolva kényelmes, mert ha később a hordástól vagy a mosástól tágul az anyag, akkor beljebb lehet kapcsolni, és nem kell megint lecserélni.

(KamaszPanasz - Gy.A.)