Főoldal / TEST / 5 évesen szült a világ legfiatalabb anyukája
  2011-08-16

5 évesen szült a világ legfiatalabb anyukája

Egy fáradt, rongyos indián nő érkezett a piscói kórházba – az Andok lábaitól, gyalog. Kezében vezetett egy félénk, alig egy méter magas, gesztenyebarna szemű lányt, rendkívül domború hassal.

A megrémült gyermekre mutogatva az asszony elkezdett könyörögni Dr. Geraldo Lozadának, hogy űzze ki a gonosz szellemeket gyermekéből, melyek uralkodnak rajta. A doktor biztos volt benne, hogy a gyermek hasában egy nagy tumor van, éppen ezért érte hatalmas meglepetésként, amikor felfedezte, hogy a kislány 8 hónapos terhes. Dr. Lozada elvitte Limába, Peru fővárosába a gyermeket a műtét előtt, hogy más szakemberek is megerősítsék, hogy Lina valóban terhes.

- hirdetések -

Másfél hónappal később, 1939. május 14-én életet adott egy kisfiúnak – persze a szüléshez császármetszésre volt szüksége a túl kis medencéje miatt. A műtétet Dr. Lozada, Dr. Bussalleu és Dr. Colretta vezette. Ők erősítették meg, hogy az első menzesz időpontja a kis Linánál 8 hónapos korában, valamint az emlőfejlődés 4 éves korában történt. 5 évesen már a medencéje is elkezdett szélesedni, majd a csontjai is fejlődtek.
 
A kisfia 2,7 kilogrammot nyomott születésénél és Gerardonak nevezték el a doktor után. Gerardo abban a hitben nőtt fel, hogy Lina a nővére, de 10 éves korában rájött, hogy valójában az édesanyja. Egészségesen nőtt fel, de 1979-ben, 40 éves korában meghalt csontvelő rendellenességben.

Sohasem volt bizonyíték arra, hogy Lina nem természetes úton-módon esett teherbe, de sosem tárta fel gyermeke apjának kilétét. Dr. Escomel-nek sem adott Lina pontos választ a kérdésekre. Lina apja erőszak és vérfertőzés gyanúja miatt őrizetbe került, de később bizonyítékok hiányában szabadon engedték.

Lina később Raúl Jurado-hoz ment feleségül, aki később második gyermekének apja lett 1972-ben. Jelenleg Chicago egy szegényebb negyedében élnek, legalábbis egy 2002-ben a Reutersnek adott interjú alapján.

Hogyan mondd el szüleidnek, hogy terhes vagy?
Ez az egyik legnehezebb dolog, amivel szembesülhetsz. Félsz, szégyelled magad, zavart, letört és ideges vagy. Mégis fontos, hogy minél hamarabb mondd el! Először csalódottak és mérgesek lesznek, de minden bizonnyal melléd állnak. Szükséged van a támogatásukra, s ehhez az első lépés, hogy elmondd nekik, terhes vagy.

Hogyan beszélj szüleiddel?

2 publikált fotó dokumentálja az esetet. Az elsőt 1939 áprilisában készítették, amikor a lány 7 és fél hónapos terhes volt. Ez az egyetlen kép, melyet Lina a terhessége alatt készíttetett. Ez a fénykép azért különösen fontos, mert egyrészt bizonyítja Lina terhességét, csak úgy, mint a testi fejlettségét, kondícióját is. Bárhogy is, ez a fénykép nem túl ismert orvosi körökben. A másik fénykép már sokkal jobb minőségű, valamint már majdnem a szülés után egy évvel készült – Gerardo ekkor 11 hónapos volt. 
 
Bár az ügyet többen is átverésnek nevezik, az évek során több orvos is ellenőrizte a leleteket, a biopsziát, a röntgeneket és a gondozó orvos fényképeit. Az ilyen extrémen korai mértékű pubertás az 5 évesnél fiatalabb gyerekek esetében nagyon ritka, de nem ismeretlen.

A terhesség vagy a szülés is rendkívül ritka ilyen korban, mert a nagyon korai pubertást úgy kezelik, hogy elnyomják a nemi érést, úgy, hogy közben a gyermek növekedési potenciáját megőrizze, illetve hogy a társadalmi következményeket, kellemetlenségeket - főleg gyermekkorban csökkentsék. Az ilyen jellegű beavatkozások sokkal szélesebb körben elérhetőek most, mint a 20. század elején.

Anyaság – egyéb lenyűgöző esetek

Bobby McCaughney

Az az anya, aki a legtöbb túlélő gyermek megszülésének a rekordját tartja. Világra hozta az első túlélő hetes-ikreket : 4 fiút és 3 lányt, 1997 November 19-én. A mesterséges megtermékenyítés után a 31. héten hozták császármetszéssel a világra a gyerekeket, 16 perc alatt. A babák nevei Kenneth, Nathaniel, Brandon, Joel, Kelsey, Natalie és Alexis lett.

Jayne Bleackley

A gyermekei szülése közötti legrövidebb idő rekordját tartja. Joseph Robertet 1999. szeptember 3-án, míg Annie Jessica Joycet 2000. március 30-án hozta a világra. A gyermekek születése között 208 nap telt el.

Elizabeth Ann Buttle

A gyermekei születése közötti leghosszabb intervallum rekordját tartja. Belinda nevű gyermekét 1956. május 19-én hozta világra, míg Joseph fiát 1997. november 20-án. A gyermekek születése közben 41 év és 185 nap telt el. Az anya Joseph születésénél már 60 éves volt.

További rekordok

A legmagasabb hivatalosan rögzített adat szerint egy orosz édesanya 69 gyermeknek adott életet 1725 és 1765 között, összesen 27 terhesség alatt. 16-szor szült ikerpárokat, 7-szer hármas ikreket, valamint 4-szer négyes ikereket. A gyermekek közül 67 élte túl a csecsemőkort.

A modernkor legtöbb gyermeket szülő rekordja a San Antonio-i lakosú Leontina Alibina nevéhez fűződik. A chilei Leontina azt állíta, hogy 64 gyermek anyja – de ezek közül csak 55 dokumentált. Így szerepelhet az 1999-es Guinnes Világrekordok könyvények későbbi kiadásaiban.

(Gy. A., Forrás: oddee.com)

  Kapcsolódó cikkek