napágy
#Testi problémák

18 éves kor alatt tilos lesz a szolárium?

2010.04.26.
4 perces olvasási idő

A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig - egy Európai Uniós állásfoglalást követve - tiltsák meg.

A tumoros megbetegedések körében igen nagy arányt tesznek ki a bőr rákos elfajulásával járó esetek (statisztikai adatokban a 40 % körüli arány szerepel). A bőrgyógyász-onkológusok tapasztalata szerint az eléjük kerülő rákos betegek közül, napjainkban minden tizedik egyén melanoma miatt szorul ellátásra. Az érintettek száma, főként a fehér bőrűek körében, mindenütt a világon egyre nő. Okaként az ózonréteg elvékonyodása mellett a túlzásba vitt napozást, illetve szolárium használatot nevezik meg a szakemberek.

Növekvő melanomás megbetegedések

Magyarországon 100 ezer lakosra vonatkoztatva évi 15-17 új melanomás esetet regisztrálnak – ez az arány nagyjából megegyezik az Európában és az USA-ban jegyzett átlaggal. Jóval nagyobb a megbetegedések száma Ausztráliában, ahol bár hathatósnak gondolt intézkedéseket vezettek be, és jelentős kampányt folytatnak a napozás ellen, de 100 ezer lakosból még mindig 30 feletti az új melanomások száma.

E betegség sok esetben jár súlyos következményekkel – az összes bőrrákos halálozás 75 százaléka melanoma miatt következik be. A helyzet azért is ad aggodalomra okot, mert becslések szerint a bőrrák előfordulásának gyakorisága 15-20 évenként megduplázódik.

A megelőzésben, kezelésben történt jelentős előrelépések ellenére szakértők előrejelzése szerint a közeli jövőben világszerte magasabb lehet a rák miatti halálozás, mint a szív- érrendszeri betegségek okozta életvesztés. Egy vezető amerikai orvosi szaklap (Journal of the American Medical Association) szerint ennek az is oka lehet, hogy az emberek nagy része nem szívesen mond le megszokott életmódjáról, nem szakít rossz szokásaival, káros szenvedélyével. (Az Amerikai Ráktársaság egyik tanulmánya szerint évente 100 ezer többlet rákos esetet okoz a dohányzás és az elhízás.)

A rákos megbetegedések kockázati tényezői

A kockázati tényezők között megemlítik még az éghajlati változások, különösen a forró nyár „szerepét”, amikor a megnövekedett légszennyezettség mellett a hőség és a magas UV-sugárzás is súlyos közegészségügyi következményekkel jár.

Nálunk is megfigyelhető, hogy az utóbbi nyári szezonok alatt több alkalommal volt extrém magas UV-B sugárzás. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet adatai szerint jelentős mértékben nőtt hazánkban is az UV-sugárzással összefüggésbe hozható bőrdaganatok száma.

Ami a festékes bőrdaganatot illeti, 2008-ban 2610 új megbetegedést regisztráltak – aggasztó adat, hogy a 15-19 évesek körében évi 20 eset fordult elő. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy minél többször ég le valakinek a bőre fiatal korában, annál nagyobb lesz a rákos elfajulás kialakulásának kockázata.

A szolárium csövek UV sugárzása

A napozás után a második legnagyobb UV-terhelést a szolárium használat okozza. Itt is a természetes napsugárzáshoz hasonló UV-sugárzási hatás lép fel, ám itt még fokozottabb lehet a bőr- és a szemkárosodás, mert a szoláriumok teljesítménye az egyenlítői napsugárzás erejének többszöröse.

Szakemberek egyértelműen bizonyítottnak látják, hogy szoros összefüggés van a szolárium csövek által kibocsájtott ultraibolya fény és a fiatal korban kifejlődő bőrrák között. Ennek nyomán minősítette 2009-ben rákkeltőnek az úgynevezett napágyak sugárzását a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség.

Tervezett adminisztratív intézkedések

Az amerikai bőrgyógyászok képviselői egy közelmúltban megjelent hír szerint különadót javasolnak kivetni a szolárium használatára. Követelésüket azzal támasztják alá - olvasható mindez az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia elnökének hivatalos állásfoglalásában -, hogy tapasztalataik szerint szokatlanul megszaporodtak a melanomás esetek.

Vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a fiatal felnőtteknél, főleg nőknél, akik tizenéves korukban sokat jártak szoláriumba, 75%-kal gyakoribb lett a legveszélyesebb melanoma daganatok előfordulása. Az amerikai bőrgyógyászok ezért igyekeznek korlátozni a szoláriumozást, akár az adóztatás büntetőeszközével.

Szigorú szabályzás várható a 18 év alattiak védelmében

Az orvosok által feltárt adatok ismeretében nemzetközi testületek Európában is szigorú szabályozást készítettek elő. Az EU tervezete szerint az unió tagállamaiban 18 éves kor alatt tilos lesz a szoláriumozás. Egyes tagállamok annyi szabadságot kapnak, hogy a rendelkezést különféle formákban ültethetik át saját gyakorlatukba.

Ausztriában a kiskorúakra vonatkozó tilalom érvényesülését a készülékek üzemeltetőinek kell biztosítaniuk. Csak annak engedheti meg a személyzet a szolárium használatát, aki fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves.

Arra az üzemeltetőre pedig, aki nem tartja be a rendeletet, kétezer eurónál is nagyobb összegű büntetés vár. Az új rendelkezések létjogosultságát és fontosságát a szolárium használat egészségügyi kockázataira figyelmeztető tanulmányokkal és az EU-s szabállyal indokolják Ausztriában. Más európai országokban már be is vezették a tiltást, illetve korlátozzák a zsetonokkal, önkiszolgáló módon működtethető készülékek használatát.

Vizsgálatok, szabálytalanságok

Az Európai Bizottság több uniós ország, így hazánk számára is hivatalos figyelmeztetést fogalmazott meg, amiben a szolárium használat veszélyeire utaltak. A jelentés előzménye, hogy több mint 500 szolárium-gépet vizsgáltak meg 300 belga, ciprusi, dán, holland, cseh, finn, lengyel, lett, magyar, német szoláriumban, edzőteremben és több szabálytalanságot találtak.

Megállapították, hogy nem megfelelő módon figyelmeztetik a vendéget a sugárzás káros hatásaira, illetve ott, ahol már érvénybe lépett a rendelkezés, hiányoztak a kiírások arról, hogy 18 év alattiakat „nem szolgálnak ki”. Ennél is súlyosabb, hogy a bizottság úgy találta, az unió egyes országaiban használt berendezések 14%-ában veszélyesen magas az ultraibolya-sugárzás mértéke.

A jelentés azt javasolta, hogy az egyes kormányok hatékonyabban lépjenek fel a mesterséges barnulás ilyen formáját választók biztonsága érdekében, biztosítsák a megfelelő tájékoztatást a szoláriumozás káros hatásairól, és fokozottabban ellenőrizzék a szalonokat.

Itthon is tiltás várható

Az Európai Uniós irányelvek szellemében járt el Magyarországon a Bőr- és Nemibetegségek Szakmai Kollégiuma, amikor még 2009 végén kiadta a szoláriumozással kapcsolatos állásfoglalását. Ebben azt javasolta, hogy a németországi törvényi szabályozáshoz hasonlóan, hazánkban is tiltsák meg a szolárium használatot a 18 év alattiak számára.

Indoklásként azt hozták fel, hogy a bőrdaganatok (ezen belül a melanoma malignum) kialakulásában az ultraibolya sugarak jelentős kóroki tényezőt jelentenek.

A magyar szakemberek arra is hivatkoztak, hogy a Rákkutatás Nemzetközi Intézete a szoláriumokat egyértelműen a rákkeltő kategóriába sorolva tilalmi listára tette éppen úgy, ahogyan a 18 év alatti korcsoport tagjai számára ezen a tilalmi listán tartja más rákkeltő, egészségrontó szerek (mint például a dohányáruk, alkoholféleségek) használatát, árusítását.

A Szakmai Kollégium állásfoglalása nyomán hazánkban egyelőre azonban nem született tiltó rendelkezés.