#Testi problémák

Antibakteriális szerek - Valóban hasznosak?

2010.03.23.
1 perces olvasási idő

Az 1981-es Csökkenő (Incredible Shrinking Woman) című filmben egy hétköznapi vegyszerekből álló keverék lekicsinyíti Lily Tomlin karakterét mikroszkopikus méretűvé. A film bombasiker lett, hiszen szembesítette az embereket a mindennapi vegyszerek hatásaival és a baktériumokkal, melyek megtalálhatók mindannyiunk otthonában.

Manapság már rengeteg aktivista és szervezet van, aki figyelmeztet minket a mindennapi vegyszerek nyújtotta kockázatokra, viszont még így is rengeteg vegyszerrel permetezzük magunkat nap mint nap, és rettentő mennyiségű mesterséges anyagot fogyasztunk el.

Nem vitás, hogy ma már szinte minden boltban kapható étel és kozmetikum mesterséges anyagokat tartalmaz, de olyan kevés mennyiségűt, hogy az csak nagyon kicsi kockázatot jelent. Viszont, néha a nagyon kis mennyiségű vegyi anyag is nagy problémákat okozhat.

Ezek a termékek manapság annyira felkapottak a reklámok által, hogy használatuk nagyon gyakorivá vált. Szervezetünk manapság rengeteg vegyszernek van kitéve, melynek hosszú távú következményeit még nem ismerjük.
Egyes készítményeket olyan gyakran használunk, hogy szó szerint vérünkben vannak.

Az amerikai Centers Disease Control szervezetnek többek közt az a feladata, hogy megmérje a készítményekből az emberek vérébe beépült vegyi anyagokat. Kutatásaikkal egészen megdöbbentő tényeket tártak fel.

Antibakteriális szappanok és tisztítószerek

Ha egy termék antibakteriális, az feltehetőleg igencsak hatásos a baktériumok ellen. Ez igaz a kórházakban használt ténylegesen antibakteriális szappanokra, viszont a háztartásokban is használt legyengített antibakteriális szappanokra nem feltétlenül.

A hétköznapi antibakteriális készítmények nem érnek többet a hagyományos szappanoknál a kutatók szerint.
Rosszabb hír, hogy az antibiotikus termékek hosszabb távú használata eredményezheti azt is, hogy a baktériumok ellenállóbbá válnak a tisztálkodó szerekkel szemben, ezáltal ún. „szuperbaktériumok" jönnek létre, melyek nagyobb veszélyt jelentenek számunkra.

Környezetszennyezés

Más tudósok viszont a tisztálkodó szerek környezetkárosító hatásaira figyelmeztetnek, hiszen többezer kilónyi antibakteriális anyag kerül a természetes vizekbe nap mint nap. Hosszútávon ilyen sok vegyi antibakteriális anyag használatának az lesz a következménye, hogy egyre több allergiás ember lesz, és a természetes vizek élőlényei egyre nagyobb számban pusztulnak ki.

Ez is egy nyomós indok arra, miért csökkentsük a rengeteg antibakteriális termék használatát.

(G.V.)