ágyi poloska
#Testi problémák

Modern vérszívók - Az ágyi poloskákról

2010.03.22.
2 perces olvasási idő

Már rég óta együtt élünk velük, ott vannak a lakásunkban ezek a kis élősködők. Bár sokkal inkább kellemetlenek, mintsem veszélyesek az egészségünkre, mégis szinte mindenhol a vérünket szívják. A hotelekben, a kollégiumi szobákban vagy akár saját otthonunkban.

Most pedig szenteljünk pár percet ezeknek az apró állatkáknak, lássuk, mik is ezek, hol rejtőznek el, és hogy hogyan kaphatjuk el őket, mielőtt ők találnak meg minket.

Az ágyi poloskák kicsi, lapos, szárny nélküli rovarok. 3 pár lábuk van és csakúgy, mint például a szúnyogok, állatok vagy emberek vérével táplálkoznak. Színük változatos, a fehértől a barnáig minden árnyalatban megtalálhatók. Táplálkozás után azonban kivétel nélkül rozsdavörössé változnak. Az általános ágyi poloska nem nő nagyobbra fél centiméternél, de ha ügyesek vagyunk, szabad szemmel is észrevehető. Nevüket onnan kapták, hogy legtöbbször az ágyneműben és a matracban rejtőznek el.

Hol érzik jól magukat?

A poloskák kedvelt helyei közé tartoznak a hotelek, az apartmanok, a különféle faházak, menedékotthonok és minden olyan hely, ahol emberek tömkelege fordul meg. A poloskák kis repedésekben rejtőznek el, így könnyen magunkkal hordozhatjuk a táskákban, a ruhákban, a cipőnkben vagy házi kedvencünk bundájában is.

Bár az ágyi poloskák szerte a világon bárhol megtalálhatóak, a legelterjedtebbek a fejlődő országokban. Korábban Észak Amerikában viszonylag ritka vendégnek számított, de a sok nemzetközi utazás miatt mára sajnos már oda is eljutottak ezek a kis élőlények.

Tipp! Ha utazunk, soha ne tartsuk nyitva a földön a táskánkat! Vagy ha már lerakjuk oda, gondosan zárjuk le!
Ezek az éjszakai élőlények képesek elrejtőzni a padló alatt, az ágyneműben, a pizsamákban, egyszóval szinte bárhol. Mi, ártatlan emberek pedig általában vacsorájuk színterévé lépünk elő éjszakánként.

Ezek a parányi élősködők mindösszesen 3 perc alatt teleszívják magukat vérrel. Ezután leválnak a gazdáról és elrejtőznek, hogy megemésszék a vacsorájukat. A poloskák 10 hónapig is élhetnek, és akár egy hétig is elvannak táplálék nélkül.

Honnan tudom, hogy vacsora lettem?

Szerencsére ezek a sunyi kis vérszívók nem ébresztenek fel, mikor megharapnak. Nem érzünk semmit, ugyanis egy zsibbasztó anyagot fecskendeznek a sebbe, majd pedig véralvadásgátlót, hogy biztosítsák a vér áramlását. Az első jelei, hogy talán vendégeink vannak az ágyban, a viszkető piros kiütések, többnyire a vállon és a karokon. Az ágyi poloskák hajlamosak egyenes sorban egymás melletti csípésekre.

Hogy kezeljem?

Az ágyi poloskák csípése a legtöbb esetben nem igényel külön kezelést. Ha azonban a piros foltok nem múlnak el, és egyre inkább viszketnek, nem árt bekenni fertőtlenítő krémmel vagy antibiotikumos kenőccsel. Kortikoszteroidokat tartalmazó krémeket vagy Antihisztamint is lehet alkalmazni, ha allergiás tünetek jelentkeznek. Ilyen esetben azonnal menjünk orvoshoz!

Terjesztenek más betegségeket?

Mint már írtuk, az ágyi poloskák sokkal inkább kellemetlenek, mint veszélyesek. Egy nem régiben elkészített tanulmányban a tudósok 53 korábbi tanulmányt néztek át, ami a poloskákról és azok egészségügyi hatásairól szólt. Bár több mint 40 betegség terjesztésében őket titulálták bűnösnek, mégis ez vajmi kevés bizonyíték, hogy valójában képesek emberi betegségeket hordozni - mondták a mostani kutatás vezetői.

Valójában poloska?

Ne könyveld el elsőre, hogy a sebeid ágyi poloskától vannak! Még a gyakorlott orvosoknak sem egyszerű megállapítani ezt! Először is zárd ki a bolhák, a szúnyogok vagy az atkák csípésének a lehetőségét. A legjobb, ha keresel egyet közülük, hogy megerősítsd feltételezésed!

Nézd át alaposan az ágyat különösen a varrásoknál, vagy őket, vagy az apró vérfoltjaikat meg kell, hogy találd, ha valójában ők voltak a tettesek. Később keresgélhetsz apró fekete pontokat, amelyek a poloskák útját mutatják.

Csípj te is, ne csak a poloska!

Szabadulj meg a fertőzött matracoktól, vagy rakd egy időre egy zárható tasakba, hogy csapdát állíts az álmaid megzavaróinak. Mosd ki a ruháidat, ágyneműdet forró vízben és szárítsd őket meleg helyen! Alaposan takarítsd ki még a repedéseket is!

Utazás után jól rázd ki a bőröndödet, utazótáskádat! Használj a repedéseknél esetlegesen rovarirtót, de figyelj a csomagolásra. Ne használd olyan helyen, ahol a bőröd közvetlenül érintkezhet vele! Ha ezután is problémáid akadnak, hívj szakértőt!

(Cs.B.; Forrás: WebMD)