cipő
#Testi problémák

Apró dolgok, melyek károsak az egészségünkre (2. rész)

2014.04.30.
1 perces olvasási idő

Mindannyian csinálunk rendszeresen olyan apró, egészségünkre káros dolgot, amelyek hosszú távon igenis károsak lehetnek. Mindezek csak azért, mert nem vagyunk tisztában azzal, hogy valamit rosszul csinálunk. Most pedig jöjjenek az általunk elkövetett leggyakoribb egészségünkkel kapcsolatos hibák.

A magas sarkú cipők

cipőA magas sarkú cipők a nőiesség szimbólumává váltak napjainkra. De tulajdonképpen ezek a sarkak a gerincünk gyilkosai. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azonnal meg kell válnunk minden magas sarkú cipőnktől, és hogy soha többé nem viselhetjük őket.

Egyszerűen csak arra figyeljünk, hogy ne akkor vegyük fel őket, mikor tudjuk, hogy sokat fogunk járkálni. Például egy vacsoránál remek választás. Ugyanis csak az autóig, majd pedig az asztalig és vissza kell sétálnod, ami abszolút nem káros.

A puha ágy és az alvás

Nem kell a földön aludnod ahhoz, hogy jót tegyél a gerincednek. De győződj meg róla, hogy elég kemény a matracod! A túl puha matrac esetében ugyanis könnyen belesüllyedhetsz az ágyba, ez pedig nem tesz jót a gerincednek. Ha régi is az ágyad, nem feltétlenül kell beruháznod egy újra. Csak fogj egy deszkát és helyezd a rugók alá. De ha a matracunk már slampos és csúnyán néz ki, emellett kényelmetlen is, nyugodt szívvel válj meg tőle! A nyakad és a gerinced hálás lesz érte.

Ugyanez igaz a különböző kanapékra és szófákra is. Ha órákat töltesz, mondjuk olvasás vagy TV-nézés közben a kanapén, vagy a szófán, győződj meg róla, hogy elég kemény-e! Egy szófa, amibe teljesen belesüllyedsz ugyanis nem a legjobb választás.

Párnák

Teljesen mindegy, hogy mennyire kényelmes 10 párnán aludni, légy irgalmas a nyakadhoz, és állj ellen a kísértésnek! Aludj egy párnával, de mindenképpen győződj meg róla, hogy ez a párna nem túl vékony-e. Ha a párnád csomós, vagy egyes részein kemény lesz, egyszerűen dobd ki és vegyél egy újat. Ha hason fekszel, használj vékonyabb párnát, ha pedig a hátadon, akkor egy picit vastagabbat. Így biztosíthatod a nyakad számára a megfelelő alátámasztást.

Csak semmi mozgás...

Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás fontos, a legtöbb ember mégsem mozog eleget. Ez a legnagyobb egészségügyi hiba, amit szinte nap mint nap elkövetünk. De miért? Egyszerűen csak azért, mert nem vagyunk képesek beismerni magunknak, hogy milyen komoly problémákat is okozunk ezzel saját szervezetünknek.

Sokan csak egy-egy figyelmeztető jelzés után kezdenek el mozogni, vagy valahogyan odafigyelni az életükre. Ne várd meg, míg megbetegszel! Kezd a változást MOST! A legjobb gyógyítási forma a megelőzés. Nem kell maratont futnod ahhoz, hogy jó formában légy.

Fél óra intenzív gyaloglás, háromszor vagy négyszer egy héten változások sokaságát indítja majd el a szervezetedben. Természetesen később növelheted az időtartamot, az intenzitást, és persze elkezdhetsz futni is, ha már jól bírod!

További apró, egészségkárosító szokásokról olvashatsz itt.

(Cs. B.)

Kapcsolódó címkék

cipő