hélium belégzés
#Testi problémák

Hélium belélegzése: csak egy jó móka, vagy káros is lehet?

2015.11.28.
1 perces olvasási idő

Biztos ti is ismeritek a héliummal töltött lufiból történő szippantás igen vicces eredményét. Valóban mókás tud lenni, amikor a rendesnél sokkal magasabb hangon tudsz beszélni. De vajon lehetnek az egészségre káros következményei is? Cikkünkből kiderül.

Szülinapi bulin szinte biztos, hogy előkerül egy-egy héliumos lufi, de mennyire kell vigyáznod, ha ezzel akarsz jó hangulatot csinálni?

Oxigénhiány

A tiszta hélium belégzése valójában káros, mert kiszorítja a szükséges oxigént a tüdődből. Mivel a héliumszervezet megfelelő működéséhez folyamatosan szükség van oxigénre, a hélium belégzése extrém esetben akár fulladást is okozhat. Egy slukk tiszta hélium is hypoxiát (oxigénhiányt) okozhat, ami jobb esetben "csak" szédüléshez vezet, rosszabb esetben komolyabb veszélyeket is tartogat.

Ha egy vagy két slukkot szívunk be a héliumból egymás után, akkor még elég levegőhöz jut a szervezet, de így is vannak veszélyei. A hélium folyamatos belégzése során a szervezet még nagyobb mértékben éhezik ki oxigénre. Végül az ember el is ájulhat, de ennél nagyobb baj is történhet.

Igaz, hogy a hélium belégzése után a következő normális levegővétel mindent visszaállít a helyes rendre, mégsem biztos, hogy egy kis nevetés megér ennyi kockázatot.

Palackból soha!

Ha lufi helyett túlnyomásos palackból szívunk be héliumot, az viszont sokkal veszélyesebb lehet. Túlnyomásos gáz belégzése a tüdő elrepedéséhez vezethet vagy akár embóliát is okozhat (ilyenkor a vérben lévő gázbuborékok rohamot okozhatnak). Ebben az esetben nem feltétlenül a hélium a veszélyforrás, hanem a gáz nyomása. Túlnyomásos oxigén belégzése is hasonlóan veszélyes. SOHA ne próbálkozz ilyesmivel a hecc kedvéért!

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

divat