lúdtalp
#Testi problémák

Mi az a lúdtalp?

2024.04.14.
1 perces olvasási idő

Gyakran találkozunk a kamaszoknál lúdtalppal. A gyermekek lábboltozata a járás során fejlődik és veszi fel a végleges alakját. Az ép lábboltozat íves, a lúdtalp pedig ennek a kóros eltérése.

A csontok, ízületek, szalagok és izmok tökéletes felépítése olyan rugalmas és teherbíró szerkezetet hoz létre, amely hordozza a test súlyát, tompítja a járás során keletkező rezgéseket, alkalmazkodik a talaj egyenetlenségeihez.

Ez a finom összhang bomlik meg akkor, amikor a szalagok és izmok gyengesége folytán a boltozatos szerkezet sérül. A lúdtalpas ember hosszanti lábboltozata lelapult, talplenyomatának képén a középső rész kitöltött.

Kamaszkorban a rossz cipő viselése, a testmagasság és a testsúly hirtelen növekedése miatt a lábaknak nagyobb terheléssel kell megbirkózniuk, ami lúdtalpat eredményezhet. Rendkívül fontos a kezelés időbeli megkezdése, hiszen a deformitás mértéke súlyosbodhat, így felnőttkorban még kellemetlenebb panaszokra lehet számítani. Fáradékonyságot okozhat, a lúdtalpas ember nem szeret futni, járni, fájlalja a lábát, hátát. A legegyszerűbb az, ha megelőzzük a kialakulását.

A lúdtalp miatt fájhat a bokád, a derekad, a térded és a csípőd is. A talpadon kialakulhatnak bőrkeményedések, ami kalapácsujj vagy bütyök kialakulásához is vezethet.

Tiniknél a fájdalom, befelé dőlő boka, kifelé dőlő sarok a legjellemzőbb tünetei a lúdtalpnak, ugyanis a talp hárompontos alátámasztása megszűnik, és szinte teljes felületével rálapul a talajra. A fájdalom járás közben jelentkezik, ilyenkor akár a testtartás is megváltozhat, mivel az érintett próbálja minél kevésbé terhelni a fájdalmas részt.

Mit tehetsz a lúdtalp megelőzése érdekében?

Amikor csak lehet, járj természetes talajon mezítláb. Ilyenkor a fűszálak, kavicsok csiklandozása, ingerlése a talp izmait munkára fogja, és erősíti azokat.

Nagyon jók a speciális játékos tornagyakorlatok is, amikor babot, golyót, ceruzát kell felszedegetni a lábujjaiddal, illetve a lábujjon vagy sarkon járás. Káros lehet a korai cipőviselés és a sima felületen való járkálás. Ezek ellustítják a láb kisizmait.

Nagyon fontos még az elhízás megelőzése, hiszen a lúdtalp egyik kiváltója lehet az is, ha a túlsúly cipelése miatt megnyúlnak a talp szalagjai. Lúdtalpbetét csak nagyon súlyos, tornával már nem jól kezelhető esetben javasolt, mert ez passzivitásra készteti a lábat. De azt indokolt esetben fontos hordani, mert ezzel megelőzheted a szövődmények kialakulását.

Ha a fenti problémákat tapasztalod, keress fel egy ortopéd szakorvost, aki a kivizsgálás után eldönti, számodra melyik kezelés a legalkalmasabb (gyógytorna, speciális talpbetét vagy műtét). Ha lúdtalpbetét hordása mellett sincs javulás, csontkorrekciós műtét is szóba jöhet.

(WEBBeteg)