lúdtalp
#Testi problémák

Mi az a lúdtalp?

2016.03.09.
1 perces olvasási idő

Gyakran találkozunk a kamaszoknál lúdtalppal. A gyermekek lábboltozata a járás során fejlődik és veszi fel a végleges alakját. Az ép lábboltozat íves, a lúdtalp pedig ennek a kóros eltérése.

A csontok, ízületek, szalagok és izmok tökéletes felépítése olyan rugalmas és teherbíró szerkezetet hoz létre, amely hordozza a test súlyát, tompítja a járás során keletkező rezgéseket, alkalmazkodik a talaj egyenetlenségeihez.

Ez a finom összhang bomlik meg akkor, amikor a szalagok és izmok gyengesége folytán a boltozatos szerkezet sérül. A lúdtalpas ember hosszanti lábboltozata lelapult, talplenyomatának képén a középső rész kitöltött. Fáradékonyságot okozhat, a lúdtalpas ember nem szeret futni, járni, fájlalja a lábát, hátát. A legegyszerűbb az, ha megelőzzük a kialakulását.

Mit tehetsz a lúdtalp megelőzése érdekében?

Amikor csak lehet, járj természetes talajon mezítláb. Ilyenkor a fűszálak, kavicsok csiklandozása, ingerlése a talp izmait munkára fogja, és erősíti azokat.

Nagyon jók a speciális játékos tornagyakorlatok is, amikor babot, golyót, ceruzát kell felszedegetni a lábujjaiddal, illetve a lábujjon vagy sarkon járás. Káros lehet a korai cipőviselés és a sima felületen való járkálás. Ezek ellustítják a láb kisizmait.

Nagyon fontos még az elhízás megelőzése, hiszen a lúdtalp egyik kiváltója lehet az is, ha a túlsúly cipelése miatt megnyúlnak a talp szalagjai. Lúdtalpbetét csak nagyon súlyos, tornával már nem jól kezelhető esetben javasolt, mert ez passzivitásra készteti a lábat. De azt indokolt esetben fontos hordani, mert ezzel megelőzheted a szövődmények kialakulását.

(WEBBeteg)