rúzs
#Testi problémák

Ólom van a rúzsban?

2017.10.20.
1 perces olvasási idő

Az ajakrúzs szinte minden fiatal lány kozmetikai táskájában ott lapul. Már egy jó ideje felütötte fejét a hír, miszerint az ajakrúzsban ólom is van.

Arra azonban nincs bizonyíték, hogy az ólom mennyisége nagyon magas lenne az ajakpirosítókban.


Az Egyesült Államokban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Felügyelet (FDA) szabályozza a kozmetikai termékek értékesítését. A törvények értelmében az FDA nem veti alapos tanulmányozás alá a kozmetikai termékeket, köztük az ajakrúzst sem, mielőtt azokat a piacra dobják. Ennek az az oka, hogy a legtöbb rúzs színező adalékanyagokat tartalmaz, s az anyagokat még azelőtt ellenőrzik, mielőtt azok piacra kerülnek.
ólom
Az FDA szabályozása értelmében a színezőanyagok nyomokban tartalmazhatnak nehézfémeket, köztük ólmot is. Az FDA jelenleg egy, az ajakrúzsokra irányuló tesztet fejleszt, melynek eredményeit egy tudományos folyóiratban közli majd. Az FDA egyelőre még nem írta elő az ajakrúzsok használatának korlátozását azok ólomtartalma miatt, döntését ugyanis a teszt eredményeire kívánja alapozni.

Miért veszélyes?

Az ólomra vonatkozó, biztonságosnak tartott határérték jelenleg 10 mikrogramm deciliterenként. A nehézfém mérgező veszélyességét fokozza, hogy felhalmozódik a szervezetben, mely akár viselkedési zavart, hiperaktivitást, olvasási zavart is okozhat.

(B.M.)

Kapcsolódó címkék

smink