arc
#Testi problémák

Az aknéről és bőrallergiáról

2014.03.05.
1 perces olvasási idő

Ma megismertetünk az oly gyakori bőrallergiával és a nagyon utálatos aknéval.

A bőrallergiáról

Fiatal korban a legelterjedtebb bőrprobléma a bőrallergia. Életed során legalább egyszer megtapasztalod ezt

a kellemetlen nyavalyát. Lehet enyhe és gyors lefolyású, amely egy rovarcsípésre, ékszerre, vagy bizonyos kozmetikumra jelentkezik. Ilyenkor a bőröd kipirosodik, ég, szúr, viszket. Sajnos az allergiára nincs biztos gyógymód, ezért csak a tüneteket tudjuk csökkenteni. Egy kalcium pezsgőtabletta általában gyors segítség lehet. Tudtad, hogy a dohányzás fokozza az allergia kialakulásának kockázatát? Ezt is tartsd szem előtt, ha rágyújtasz!

Az aknéról

Élete során szinte mindenkin megjelenik egy-két pattanás, az akné azonban nem azonos ezekkel. Gennyes gyulladás, melyet baktériumok idéznek elő, ezért tilos (három felkiáltójellel) otthon nyomkodni! A kizárólag otthoni kezelést azért sem javasoljuk, mert a sok helytelen nyomkodástól heges maradhat az arcod (amit nem szeretnél, ugye?). Tudjuk, néha annyira kínálja magát, hogy nem bírja ki az ember, hogy ne gyötörje meg kicsit. Ha mégsem bírod ki, legalább fertőtlenítsd utána!

A napsütés és a szolárium is jótékony hatással van az aknéra. Használj benzoil-peroxid tartalmú kenőcsöt, de ne csak a pattanásokra, hanem az egész bőrfelületre kend rá. Segítséget nyújthatnak egyes fogamzásgátló tabletták is, melyek kifejezetten javítják a bőröd állapotát. Ezen lehetőségek ellenére az akné megszűnése sajnos akár több évbe is telhet. A legokosabb, ha kozmetikushoz fordulsz, aki lehet, hogy továbbirányít a bőrgyógyászhoz, így közösen sikerül enyhíteni a tüneteket.

(Fókuszbananő)