akne
#Testi problémák

Hogyan lesz szép a bőröm? Tippek és tanácsok

2014.02.20.
1 perces olvasási idő

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség az aknés megbetegedés. Bár a tévhit a tinik betegségének tulajdonítja, nem feltétlen csak ez a korosztály a veszélyeztetett. A bőr ezen betegsége kezelhető, és meg is előzhető.

Az akne legtöbb típusa megelőzhető, illetve a tünetek kordában tarthatók az alábbi technikák elsajátításával.

Mit tehetünk az aknék ellen?

1. A problematikus területeket enyhe arctisztító hatású lemosókkal mosd le. Ám a túl gyakori vagy túlzott arcmosás, dörzsölés bőrirritációt okozhat. Ha hajlamos vagy a hajvonal mentén akne kialakulására, akkor moss gyakrabban hajat!

2. Próbálj ki vény nélkül kapható akne ellenes bőrápoló szereket, ezáltal csökkentve a bőr fokozott zsírosodását és elősegítve a hámlást. Keress benzoil peroxid, vagy szalicilsav hatóanyagú készítményeket. A patikusok elmondják ezeknek a készítményeknek a használatát.

3. Kerüld az irritáló anyagokat! Valószínűleg érdemes kerülnöd az olajos vagy zsíros kozmetikumokat, a naptejeket, és a különböző hajápoló készítményeket. Használj "vizes alapú", vagy "zsíros bőrrel is alkalmazható" jelzéssel ellátott készítményeket. Egyes embereknél a napfény súlyosbítja az aknet.

Egyes akne kezelésére szolgáló készítmények érzékenyebbé tehetik a bőröd a napfényre. Kérdezd meg orvosod vagy patikusod, hogy az általad használt akne-ellenes készítmény okoz-e ilyen fotoszenzitizációt, és ha igen, kerüld a napfényt. Amennyiben muszáj napon tartózkodnod, használj olyan fényvédő krémet, ami nem tömíti el a pórusokat.

4. Figyelj arra, hogy mi érintkezik az arcoddal! Gondoskodj róla, hogy a hajad ne lógjon a bőrödre. Ne támaszd az arcodat a kezeidre, illetve ne érintsd a telefont az arcodhoz. A szoros ruházat, a sapka szintén problémás lehet, különösen, ha viselésekor izzadsz is. Az izzadtság, a szennyeződés és az olaj hozzájárulhat az akne kialakuláshoz.

5. Ne nyomkodd a pattanásokat! A pattanások nyomkodása fertőzéshez, hegesedéshez vezethet. A legtöbb esetben az akne az ilyen jellegű beavatkozás nélkül is letisztul. Amennyiben agresszív kezelésre szorulsz, fordulj bőrgyógyászhoz!

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

bőr