
Mi történik a testeddel, ha rendszeresen papayát eszel?
A TikTok-felhasználók szerint a papaya magvak csökkenthetik a gyulladást és potenciálisan parazitaellenes tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. A szakértők egyetértenek abban, hogy csodálatos kiegészítői lehetnek az étrendnek. Nézzük!
1. Segíthet csökkenteni a gyulladást
A papaya magvak egy papain nevű enzimet tartalmaznak, amely segíti az emésztést és csökkenti a gyulladást a bélben – mondta Antonette Hardie, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának regisztrált dietetikusa.
A papain egy proteolitikus enzim, ami azt jelenti, hogy segíti a szervezetet a fehérjék emésztésében. A kutatások kimutatták, hogy a papain segíthet az emésztési rendellenességek vagy a gyomor-bélrendszeri zavarok leküzdésében.
A papain akkor is hasznos lehet, ha olyan sérülést szenvedsz, amely horzsolásokkal jár. A kutatások kimutatták, hogy elősegítheti a sebek tisztítását, vagyis azt a folyamatot, amelynek során a szervezet megszabadul az elhalt szövetektől.
2. Tartalmazza a szervezetnek szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat
A papayamag C-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot és más tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Gyulladáscsökkentő hatásúak, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek segítenek az immunitás erősítésében és a bélrendszer egészségének megőrzésében.
A C-vitamin segíti a szervezet kollagéntermelését és fokozza az immunrendszer egészségét, a kálium támogatja a vese- és szívműködést, a magnézium segít a szervezetnek az izom- és idegműködés szabályozásában, a kalcium pedig erősíti a csontokat és a fogakat.
3. Parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezhet
Egy 2007-es kísérleti tanulmányban levegőn szárított papaya magvakat adtak 60 nigériai gyermeknek, és megvizsgálták a székletüket, miután elfogyasztották őket – mondta Samantha Dieras, a Mount Sinai Egészségügyi Rendszer járóbeteg-táplálkozási szolgáltatásainak igazgatója.
A tanulmány kimutatta, hogy a papaya magok hatékonyak a paraziták kezelésében. A kutatások azt is sugallják, hogy a papaya magok antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezhetnek.
4. Tele van antioxidánsokkal
A papaya magok antioxidánsokban gazdagok, amelyek segíthetnek ellensúlyozni az oxidatív stresszt és a gyulladást. Az antioxidánsok, amelyek lehetnek természetesek vagy mesterségesen előállítottak, késleltethetnek vagy megelőzhetnek bizonyos típusú sejtkárosodásokat, és a kutatások arra utalnak, hogy a papaya magok jó forrásai lehetnek a természetes antioxidánsoknak.
5. Fitokemikáliákat tartalmaz
A papaya magok fitokemikáliákat, vagyis növényi vegyületeket is tartalmaznak, amelyek egészségügyi előnyökkel járnak. Hardie szerint a papaya magok különösen hasznosak lehetnek a szívbetegségben, ízületi gyulladásban és bizonyos rákos megbetegedésekben szenvedők számára.
Bár a papaya magok tele vannak a szervezet számára szükséges tápanyagokkal, egyes embereknek óvatosan kell eljárniuk, mielőtt beépítenék az étrendjükbe.
A terhes vagy szoptató nők, a latexallergiában szenvedők, az antikoaguláns és magas vérnyomás elleni gyógyszereket szedők, valamint a hiperglikémiában szenvedők nem fogyaszthatnak papaya magokat – mondta Dieras.
Ha nem vagy biztos benne, hogy biztonságos-e a papaya magvak hozzáadása az étrendedhez, a szakértők azt javasolják, hogy konzultálj orvosoddal, mielőtt kipróbálnád. A túl sok papayamag fogyasztása hasmenést és/vagy emésztési zavarokat okozhat.
(KamaszPanasz - verywellhealth.com)