tej
#Táplálkozás

A tejfogyasztás növeli az élettartamot

2009.08.13.
2 perces olvasási idő

Azok a gyerekek, akik sok tejterméket fogyasztanak, például joghurt, sajt, tej, egy tanulmány szerint sokkal tovább élnek, mint a kevésbé „tejivó” társaik. Egy 1930-as tanulmány alapján 75 évvel később kezdték el átnézni az eredményeket Bristolban és Queenslandban a kutatók 4374 angliai gyermek bevonásával. Nyilvánvalóan mára már ők nagypapák és nagymamák.

A kutatás kimutatta, hogy akik kalcium többlettel rendelkeztek, sokkal kisebb volt az esélyük a stroke, vagy egyéb halálhoz vezető betegség kialakulásának. Bár annak ellenére, hogy a tej zsírt és koleszterint tartalmaz, a szívbetegségek kockázata nem nőtt! Így fontolóra vették, hogy az iskoláskorú gyermekeknek extra tejet adjanak.

Napi 1 pohár tej

A tanulmány megmutatta, hogy a tej és a kalcium együtt a lakosság egynegyedénél még valamiféle fogyást is eredményezett. Sőt, a kalcium nagyobb bevitele napi 400mg, ami tulajdonképpen egy bögre tejnek felel meg, 60%-al csökkentette a szívbetegségek, köztük a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Ezeket a jótékony hatásokat vélték feltételezni tudósok a harmincas években, és most ezt a kutatást beigazolták. A tejtermékek három fajtája, egy pohár tej, egy joghurt vagy egy darabka sajt, fedezhetik az emberek napi kalciumszükségletét.

Vérnyomás csökkentő hatás

Más tényezőkben is szerepet játszhatnak. Bár azt egyértelműen kimutatták, hogy azok a családok, ahol fogyasztanak elegendő kalciumot sokkal egészségesebbek, de arra is van bizonyíték, hogy mindez jótékony hatással van a vérnyomásra. „Nekünk tovább kell kutatnunk a tej jótékony hatásait, ha nem akarjuk, hogy mindenki strokeban haljon meg” – mondja Dr. Joanna Murphy.

A magas vérnyomás növeli a stroke kialakulásának a kockázatát. A tejfogyasztás óvja a szívet és befolyásolhat egy növekedési hormont, amelyet inzulinhoz hasonló növekedési faktornak neveznek, mondták a Bristoli és a Queenslandi egyetem kutatói.

Pontosan ennek a hormonnak a hiánya okozhatja felnőtt korban a különböző szívbetegségek kialakulását, és egyéb szívproblémákat. Dr. Joanna Murphy szerint ez egy érdekes kutatás, és mindenképpen tovább kell ezen az úton menni, hogy megismerjük a tejben és a tejtermékekben lévő „gyógyító erőt”.

Mindenesetre a doktor addig is míg újabb eredmények nem születnek, minden szülőnek azt javasolja, hogy állítson össze gyermekének, egy sóban és telített zsírokban szegény, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diétát.

Gyerekkorban a legfontosabb

June Davison, kardiológusápoló azt mondta, hogy fontos a kalciumban gazdag étrend, főleg a gyermekévekben, hisz ez fog beleépülni a csontokba. Mindazonáltal, idősebb gyermekeknek és felnőtteknek ajánlott az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása, amely segít megtartani a test egészséges zsírszintjét és egyensúlyát, mindamellett pedig továbbra is védi a szívet.

Sajnos azok a tanulmányok, amelyek a tejtermékek és a rák kapcsolatát vizsgálták, nem mutattak erőteljes kimutatható eredményeket, csak egy minimális csökkenést a rák kialakulásának kockázatában. Amint újabb eredmények érkeznek, mindenről beszámolunk.

(KamaszPanasz - Cs.B.)