allergia
#Táplálkozás

Hogyan élj együtt a mogyoróallergiával?

2024.01.05.
1 perces olvasási idő

Ne ess kétségbe, ha az allergiatesztek kimutatták, hogy mogyoróallergiád van! Tanácsaink segítenek, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon számodra a betegség.

Nézd meg jól, hogy mit eszel

Az egyetlen hatékony módja, hogy megkíméld magad az allergiás tünetektől az, ha teljes mértékben elkerülöd a mogyorót és más olajos magvakat. Tehát ne csak arra ügyelj, hogy ne fogyassz magvakat, hanem arra is, hogy olyan étel se kerüljön a szervezetedbe, amely esetleg nyomokban tartalmazhatja őket!

Úgy tudsz meggyőződni arról, hogy egy élelmiszer nem tartalmaz-e mogyorót, ha elolvasod a csomagoláson az összetevőket. Az élelmiszergyártó cégeknek mindig fel kell tüntetniük, hogy az adott étel tartalmaz-e mogyorót, vagy esetleg olyan gyárban készült, ahol mogyoróval is dolgoznak.

Először olvasd el az összetevőket, majd keress az alábbiakhoz hasonló feliratokat:

  • „Nyomokban mogyorót és egyéb dióféléket tartalmazhat.”
  • „A termék mogyorót feldolgozó üzemben készült.”

Ha mogyoróallergiás vagy, az ilyen felirattal ellátott ételeket mindenképp kerüld! Noha ezeknek az ételeknek az összetevőihez nem tartozik mogyoróféle, a felirat azért van ott, hogy figyelmeztessen a legkisebb mennyiségű mogyoróra is.

A legkockázatosabb ételek, ha mogyoróallergiád van

Péksütemények

Még a mogyorót nem tartalmazó péksütik is kerülhetnek kapcsolatba mogyoró- és diófélékkel. Hacsak nem tudod biztosan, hogy mi került az ételbe, hol és hogyan készítették, jobb, ha elkerülöd a bolti sütiket és a pékségeket!

Édességek

Sok édesség tartalmazhat rejtett összetevőként mogyoró- vagy dióféléket. A legbiztosabb, ha olyan gyártótól vásárolsz, aki feltünteti az összetevőket a termék csomagolásán!

Fagyi

Sajnos mivel a legtöbb fagyizóban ugyanazzal a fagyiskanállal adagolják a különböző fagyikat, fennáll a veszélye, hogy mogyoró kerül a tiedbe is. Nemcsak a főzött, de a gépi fagyiknál is lehet keveredés, ha ugyanazokat az adagolókat használják. Menj biztosra, és inkább vásárolj dobozos fagyit a szupermarketben! Keress megbízható „fagyimárkát”, amelyik biztos, hogy feltünteti az összetevőket a dobozon!

Afrikai, ázsiai, latin konyha

Az afrikai és ázsiai (különösen thai és indiai) konyha előszeretettel használ mogyoró- és dióféléket ételeiben. A mexikói és mediterrán konyhaművészetben is gyakoriak, így inkább kerüld az ilyen éttermeket, a nyomokban felbukkanó mogyoró miatt is!

Mártások

Számos szakács használja fel a mogyorókrémet főzés során vagy mártások sűrítésére, ezért légy mindig fokozottan óvatos!

(KamaszPanasz - B.K.)