#Táplálkozás

Hogyan élj együtt a mogyoróallergiával?

2021.11.25.
1 perces olvasási idő

Ne ess kétségbe, ha az allergiatesztek kimutatták, hogy mogyoróallergiád van! Tanácsaink segítenek, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon számodra a betegség.

Nézd meg jól, hogy mit eszel

Az egyetlen hatékony módja, hogy megkíméld magad az allergiás tünetektől az, ha teljes mértékben elkerülöd a mogyorót és más olajos magvakat. Tehát ne csak arra ügyelj, hogy ne fogyassz magvakat, hanem arra is, hogy olyan étel se kerüljön Mit tegyél, ha mogyoróallergiád van?a szervezetedbe, amely esetleg nyomokban tartalmazhatja őket!

Úgy tudsz meggyőződni arról, hogy egy élelmiszer nem tartalmaz-e mogyorót, ha elolvasod a csomagoláson az összetevőket. Az élelmiszergyártó cégeknek mindig fel kell tüntetniük, hogy az adott étel tartalmaz-e mogyorót, vagy esetleg olyan gyárban készült, ahol mogyoróval is dolgoznak.

Először olvasd el az összetevőket, majd keress az alábbiakhoz hasonló feliratokat:

  • „Nyomokban mogyorót és egyéb dióféléket tartalmazhat.”
  • „A termék mogyorót feldolgozó üzemben készült.”

Ha mogyoróallergiás vagy, az ilyen felirattal ellátott ételeket mindenképp kerüld! Noha ezeknek az ételeknek az összetevőihez nem tartozik mogyoróféle, a felirat azért van ott, hogy figyelmeztessen a legkisebb mennyiségű mogyoróra is.

A legkockázatosabb ételek, ha mogyoróallergiád van

Péksütemények

Még a mogyorót nem tartalmazó péksütik is kerülhetnek kapcsolatba mogyoró- és diófélékkel. Hacsak nem tudod biztosan, hogy mi került az ételbe, hol és hogyan készítették, jobb, ha elkerülöd a bolti sütiket és a pékségeket!

Édességek

Sok édesség tartalmazhat rejtett összetevőként mogyoró- vagy dióféléket. A legbiztosabb, ha olyan gyártótól vásárolsz, aki feltünteti az összetevőket a termék csomagolásán!

Fagyi

Sajnos mivel a legtöbb fagyizóban ugyanazzal a fagyiskanállal adagolják a különböző fagyikat, fennáll a veszélye, hogy mogyoró kerül a tiedbe is. Nemcsak a főzött, de a gépi fagyiknál is lehet keveredés, ha ugyanazokat az adagolókat használják. Menj biztosra, és inkább vásárolj dobozos fagyit a szupermarketben! Keress megbízható „fagyimárkát”, amelyik biztos, hogy feltünteti az összetevőket a dobozon!

Afrikai, ázsiai, latin konyha

Az afrikai és ázsiai (különösen thai és indiai) konyha előszeretettel használ mogyoró- és dióféléket ételeiben. A mexikói és mediterrán konyhaművészetben is gyakoriak, így inkább kerüld az ilyen éttermeket, a nyomokban felbukkanó mogyoró miatt is!

Mártások

Számos szakács használja fel a mogyorókrémet főzés során vagy mártások sűrítésére, ezért légy mindig fokozottan óvatos!

(KamaszPanasz - B.K.)