konyha
#Táplálkozás

8 tipp az egészségesebb konyháért

2023.10.15.
1 perces olvasási idő

A családod egészségesen él és úgy is étkezik? De a konyhában lévő alapanyagok néha az ellentétes hatást váltják ki. Mit tehetsz, hogy a családod valóban helyesen étkezzen?

Összetevők

Még mindig nem szoktál rá, hogy az összetevőket is megvizsgáld? Nagy hiba, mert lehet, hogy egy jó árral próbálják elvonni a figyelmed az élelmiszer káros hatásairól. Soha ne vegyél olyan élelmiszert, melynek összetevői között telített zsírokat, kukoricaszirupot vagy mesterséges édesítőt találsz.

Válaszd a szerves anyagot

Amikor csak lehet, próbálj valódi alapanyagokból dolgozni és ne használj félkész élelmiszereket. A legjobb, ha a piacon próbálkozol.

Fűszersarok

Ne ragadj le a jól bevált fűszereknél és főleg ne a sónál, hiszen a só túl sok fogyasztás esetén káros az egészségre, ezzel szemben azonban léteznek olyan fűszerek, főleg az indiai konyhát tekintve, melyek optimális és pozitív hatással vannak szervezetünkre.

Prioritás

Ha a költségvetés szűkösségén múlik, hogy egészségesen táplálkozol-e, akkor érdemes a legfontosabb élelmiszerekre koncentrálnod. Amit biztos, hogy minden nap fogyasztanod kell, az a tej, hús, gyümölcsök és zöldségek.

Hagyd a műanyagot

Gondolom neked is rengeteg műanyag tárolód van otthon. Felejtsd el őket, hiszen a műanyag az, ami a fémek után legjobban vonzza a baktériumokat és a koszt. Cseréld le őket inkább üvegtartályokra. Esztétikusabb és egészségesebb.

Hagyd a tapadásmentes serpenyőket

A tapadásmentes bevonatú fazekak és serpenyők nem bizonyulnak a legjobb választásnak. Helyette vásárolj rozsdamentes acélból, vagy öntött vasból készült lábasokat.

Palackozott víz mánia

Tégy esküt, hogy egyáltalán nem, vagy legalábbis kevesebb palackozott vizet iszol. Szerencsére Magyarország nagy részén kiváló minőségű csapvízzel találkozhatunk, amihez nem kell millió és millió műanyag flakonnal szennyeznünk a környezetet, hogy csillapítsuk szomjunkat.

Vízszűrés

Ha mégsem bíznál a helyi viszonyok adta lehetőségekben, akkor már olcsón vásárolhatsz magadnak vízszűrő korsókat, vagy vízszűrő berendezést, amivel könnyedén otthon előállíthatod a saját ásványvized.

(KamaszPanasz)