bevásárlás
#Táplálkozás

Tények és tévhitek a bevásárlásról: nem minden egészséges, ami annak látszik

2023.06.24.
2 perces olvasási idő

A látszat olykor megtévesztő lehet, ha egészségesnek vélt élelmiszert szeretnénk vásárolni a boltban. Nem árt odafigyelni, ha már egészségünk megőrzése a cél, és inkább olvassuk el az összetevők listáját, mielőtt a kosarunkban landol egy-egy egészségesnek hitt élelmiszer. Fontos, hogy tudatosak és felkészültek legyünk vásárlásaink alkalmával, amelyhez támpontként most adunk pár tanácsot.

Számos olyan élelmiszer kapható az üzletekben, amelyek jótékonyan befolyásolják egészségünket, nem terhelik meg az emésztésünket, és értékes energiát szolgáltatnak szervezetünknek. Ezek között olykor nehéznek tűnhet eligazodni, de egy kis gyakorlással hamar rutinszerűvé válhat a tudatos vásárlás.

Gyümölcsök, zöldségek

A vitamin- és ásványi anyag raktáraink feltöltése általuk a legfinomabb, és a legegészségesebb is. Vásárlásaink alkalmával a legfontosabb szempont az idényszerűség. Hiába a tökéletes külalak, a fényes, csillogó felszín, ha mindezt mesterséges kezelésekkel érik el. Vásároljunk az évszaknak megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket, így mindig elérhető a hazai, friss, érlelő és tartósító adalékoktól mentes, vitaminban gazdag fajta.

Tudj meg többet! Útmutató a szezonális táplálkozáshoz

Tények és tévhitek a bevásárlásról: nem minden egészséges, ami annak látszik

Még akkor is, ha külsőre kevésbé kívánatosak, mint az importált, üvegházi társaik. Ha feltétlenül olyan gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani, amelynek nincs érési időszaka, akkor jó választás lehet a gyorsfagyasztott verzió, ugyanis a gyümölcsöket a legmagasabb érettségi állapotukban fagyasztják, és semmilyen más utókezelést nem kapnak, szemben például a konzerv és befőtt gyümölcs- és zöldségkészítményekkel.

Gyümölcsitalok, gyümölcslevek

Az egyik legmeghatározóbb szempont, amikor szomjoltót választunk az, hogy ezeknek a leveknek hány százaléka a gyümölcstartalom, ugyanis sok gyümölcslének elenyésző lehet a beltartalmi értéke. A címkén tájékozódhatunk róla, és igyekezzünk minél magasabb gyümölcstartalmú nektárt választani a hígított, cukorral édesített, esetleg ízfokozót, mesterséges aromaanyagokat tartalmazó italok helyett. Jó minőségű termékekkel nem csupán a drágább, hanem az olcsóbb árfekvésűek között is találkozhatunk, ezért szánjunk pár percet az olvasásra és a választásra.

Gabonaipari termékek

Ha kenyeret, péksüteményt vásárolunk, elsősorban itt is a friss termékek közül válasszunk, szemben az előre csomagoltakkal. Egészségünk érdekében gyakrabban fogyasszunk rostban gazdag, teljes kiőrlésű pékárut, míg édes, zsíros péksüteményt ritkábban. Aki diétázik, kerülje ezeket a termékeket, valamint a magvakkal dúsított kenyérféléket, pékárukat is, ugyanis az olajos magvak miatt megnövekedett azok kalóriatartalma. Tésztafélék közül válasszunk olyat, amely durumbúzából, vagy teljes kiőrlésű gabonából készült, mert ezeknek nagyobb a beltartalmi értéke, mint a hagyományos, fehér lisztből előállított fajtáknak.

Tej, tejtermékek

Fontos szempont, hogy kerüljük azokat a termékeket, amelyek szavatossági ideje hosszú lejáratú (úgynevezett „tartós”), hiszen ezek a technológiai folyamatokkal veszítenek beltartalmi értékükből, ellenben többet tartalmaznak a hozzáadott adalékanyagokból. Ennek az élelmiszercsoportnak a tápanyagtartalma értékes szervezetünk számára, és sokan különösebb odafigyelés nélkül megvásárolnak mindenfélét, de aki csökkentett energiatartalmú étrendet követ, az figyeljen oda a termékválasztásnál, hogy a zsírtartalom is csökkentett legyen. Sűrűn ajánlott fogyasztani a natúr joghurtot, kefirt, sovány túrót, ugyanakkor ritkábban az ízesített tejdesszerteket, tejfölt, tejszínt azok magas zsírtartalma miatt.

Olvass tovább! A kalória vagy a zsír mennyisége számít?

Édes és sós rágcsálnivalók

Ha egy kis édességre vágyunk, akkor a csokoládék közül jó választás a magas kakaótartalmú étcsokoládék vásárlása, szemben a fehér- és tejcsokoládékkal, amelyek túl sok cukrot és zsírt tartalmaznak. A chips és burgonyaszirom helyett vegyünk inkább puffasztott rizs- vagy búzaszeleteket, szezámmagos, vagy teljes kiőrlésű ropit.

Nagyon fontos, hogy ne dőljünk be a reklámok és a szépen illusztrált csomagolások vonzerejének. Inkább szánjuk rá azt a pár percet, amíg az összetevők listáját átolvassuk, mielőtt terméket választunk, ezzel tudatosabbakká válhatunk, és sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében.

(KamaszPanasz - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)