étel
#Táplálkozás

Adag csata – Mit mutat a tányérunk?

2023.07.05.
1 perces olvasási idő

Az éttermekben szinte már kötelező kiírni, hogy egy-egy étel mennyi kalóriát és tápanyagot tartalmaz. De jól megnézted a tányérod tartalmát? A szakácsok nem törődnek azzal, hogy mekkora húst és köretet tesznek eléd, ezért sokkal nagyobb adagot kaphatsz, amit nem, hogy nem muszáj, de nem is szabad megenned. Használd mértékeinket, amikor étkezel, és nem kell aggódnod a súlyod miatt.

Egy adag fehérje: 11dkg marha, baromfi, hal vagy tofu, fél csésze bab, 2 teáskanál mogyoróvaj, egy tojás, 2 dl tej és 2dl joghurt.

Egy adag szénhidrát: fél csésze tészta, fél csésze rizs, 1 szelet kenyér, 1 kevés krumpli és fél csésze bab.

Egy adag gyümölcs: egy közepes méretű egész gyümölcs, fél csésze hosszában vágott gyümölcs, 2 teáskanál szárított vagy aszalt gyümölcs, 4dl száz százalékos gyümölcslé, 3dkg cukor nélküli almaszósz.

Egy adag zöldség: fél csésze párolt zöldség, 1 nyers zöldség, egy csésze zöld saláta.

Egy adag tejtermék: 2,5 dl tej, 2dl joghurt, 0,2dkg sajt, 1dkg túró.

Minden az egyensúlyról szól

Ahhoz, hogy egészségesen étkezz, minden nap fogyassz egy adag fehérjét, egy vagy két adag szénhidrátot, 2 vagy több adag gyümölcs és zöldség adagot és egy adag tejterméket.

Például:

  • Reggeli: Egy közepes latte, mely fedezi a fehérje és tejtermék igényedet. Egy csésze főzött zabliszt fahéjjal (szénhidrát). 1 teáskanál dió vagy olajos magvak (zsírok és fehérjék), 1 banán (gyümölcs).
  • Tízórai: 1 kocka sajt (fehérje, zsír, tejtermék), 2 nagy keksz szétmorzsolva (szénhidrátok), 1 csésze piros szőlő (gyümölcs).
  • Ebéd: 10 dkg grillezett csirke (fehérje), két szelet teljes kiőrlésű kenyér (szénhidrát), 1 saláta levél (zöldség), 1-2 teáskanál majonéz (zsír)
  • Vacsora: 10 dkg sertéshús vagy lazac (fehérje), fél csésze brokkoli (zöldség), 1 teáskanál Oliva olaj (zsír).

Kezdj hozzá ma, hiszen nagyon nehéz átállni az egészséges étkezésre, ezért egyszerűbb, ha fejest ugrasz a feladatba. Töltsd fel a lapos tányérodat félig zöldségekkel, valamint egy kis adag sovány fehérjével (bélszín, hal) és egy kis adag összetett szénhidráttal (édesburgonya, rizs).

A következő hónapban fogyassz több gyümölcsöt és zöldséget minden étkezéskor és ezeket jegyezd fel magadnak a naptárodba, hogy követhető legyen a tápanyagtartalom.

(KamaszPanasz)