diéta
#Táplálkozás

Hogyan fogyjak le, ha nem szeretem a zöldségeket? - Szakértő Válaszol

2016.02.24.
1 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Az a problémám, hogy szeretnék fogyni, úgy 10 kilót, viszont utálom a zöldségeket. De tényleg, semmilyen zöldséget nem szeretek. Még az olyanokat sem, mint a répa vagy karfiol, pedig ezeket mindenki szereti. Emellett az itthoni koszt sem segít hozzá a terveimhez...Mit tegyek?

A mozgásról annyit, hogy barátnőmmel elhatároztuk, hogy együtt megyünk majd futni. Viszont elvileg a fogyás 70%-a az étkezésen múlik. Ha gyümölcsökön élnék, attól hogy fogynék? Már csak azért is, mert mindenhol bizonygatják, hogy a gyümölcscukor is mennyire hizlal.

Viszont mivel a szüleim tartanak el, azt eszem, amit ők főznek. Itthon meg még soha életemben nem volt se barnakenyér, se barnarizs, se semmi ilyen egészségesnek mondott étel. Sültcsirkét ha évente kb. egysszer-kétszer csinálnak. Viszont rendszeresen van rántotthús (most is az van). Emellett elég magyarosan főznek, mert ezeket is sok olajban csinálják, ezért szerintem itthon esélyem nincs arra, hogy normális kajákat egyek. Ráadásul nem is szeretem az ilyen olajos-zsíros kajákat, amiket ők csinálnak.

Ezért van az, hogy jóformán csokin, meg rágcsálnivalókon élek. Tudom, hogy ez rossz, de nem tudok mit csinálni. Nem kapok zsebpénzt, ezért még el sem tudok menni a boltba valami más ételért. A szüleim viszont már túl vannak az 50-en. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ennyi idősen, ha már évek óta így főznek, már biztos nem lehet őket megváltoztatni. Azért, mert én azt mondom, hogy le akarok adni 10 kilót, ezért nem főzhetnek ilyen zsírosan. Plusz a családban mindenki el van hízva, csak persze engem a legkönnyebb cikizni, hogy milyen nagy a fenekem, amikor még így is én vagyok a legvékonyabb. Mit csináljak?

Kedves Levélíró!

Megnyugtatlak, jó úton indultál el! Némi mozgással és étrendbeli változtatásokkal sokat tehetsz érte, hogy jobban érezd magad.

Az olajos, ránott ételféleségek senkinek sem ajánlottak, hiszen rengeteg energiát tartalmaznak. Ezeket lehetőleg hagyd ki az étrdendedből. Nyugodtan fogyaszthatsz vacsorára is gyümölcsöt (a banán, szőlő, szilva nem annyira ajánlott, mert ezek tényleg sok cukrot tartalmaznak). Figyelj oda a megfelelő szénhidrát bevitelre is, ne egyél sok kenyeret és péksüteményt. Ha eszel, akkor válaszd a teljes kiőrlésűt.

Lehetséges, hogy meg tudod beszélni a szüleiddel, hogy neked ilyet vásároljanak, hiszen nem jelentősen drágábbak ezek sem. Arra valóban kevés esélyt látok, hogy az egész családodat rá tudod venni az egészségesebb életmódra, de te ne add fel!

Egyél sok nyers gyümölcsöt, és néha próbálkozz meg egy-egy paradicsommal vagy répával is, vagy csinálj egy salátát. Szerintem idővel ezek is megszokhatók, csak ne legyél türelmetlen!

Üdv, Dr. Szimuly Bernadett

(KamaszPanasz)