műanyag hulladék
#Zöldövezet

Ezer évig is szennyezhet egy kidobott nejlonszatyor

2019.01.05.
2 perces olvasási idő

Az emberiség egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája a sok műanyag termék, kiváltképpen a műanyag zacskók. A fogyasztók javarésze minden egyes vásárlásnál új zacskót vásárol, ahelyett, hogy a korábban megvett, otthon a szekrény alján lapuló bevásárlótáskát használná. Ezzel a pusztulás szélére sodorva a Földet.

Háromszáz millió műanyag zacskóba fullad bele Magyarország

Az Európai Unió irányelve alapján a tagországoknak 2019 végére meg kell felezniük a műanyag zacskók éves felhasználását vagy fizettetniük kell a fogyasztókkal értük. Hölvényi György, az irányelv néppárti felelősének elmondása alapján jelenleg Magyarországon az egy főre jutó nejlonzacskó felhasználás 30 darab. Ez nem tűnik soknak, de ha beszorozzuk az ország lakosságával, akkor az közel 300 millió zacskót jelent.

Ezt látnod kell! Évi 8 ezer tonna műanyag kerül az óceánba

Egy másik kimutatás szerint Magyarországon egy nap alatt 1 millió műanyag zacskó fogy. A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80%-át Európában használjuk, az Euroactive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 milliárd műanyag zacskót gyártanak le évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként.

Mi a baj a műanyag zacskókkal?

A műanyag zacskók leginkább azért veszélyesek, mert nem vagy csak lassan bomlanak le, és mivel még mindig sokan a szemetesbe dobják ahelyett, hogy szelektív kukába tennék, a kidobott zacskók akár 200-1000 évig szennyezhetik a bolygónkat.

műanyag

Mit tehetünk azért, hogy ne kerüljön még több műanyag zacskó forgalomba?

Gondolkozzunk, tervezzünk! Erről is szól a Médiaunió kampánya, aminek a fősora a Nem nehéz…

Mielőtt elmegyünk vásárolni jusson eszünkbe, hogy rengeteg zacskó lapulhat már így is az otthonunkban. Az Európai Bizottság kimutatása alapján egy zacskót átlagban 20 percig használunk és a zacskók 90%-át csak egyszer használjuk fel. Amikor tehát bevásárolni mész, a következőkre figyelj!

  • Vigyél magaddal bevásárlótáskát!
  • Mindig legyen a táskákádban összehajtható bevásárló táska, ilyet már sok helyen lehet kapni és fillérekbe kerül.
  • Ha nincsen nálad táska, akkor se műanyag zacskót vegyél, hanem újra felhasználható és újra hasznosítható, időtálló bevásárlótáskát!
  • Ha mégis műanyag táskát veszel, és később már nincs rá szükséged, a SZELEKTÍV kukába dobd!

A Médiaunió kampányának célja, hogy megértesse az emberekkel egyéni felelősségüket a Föld szennyezésében, és, hogy döntéseikben szemponttá váljon a környezetvédelem. „A környezet védelme egyáltalán nem ördöngősség, nem bonyolult feladat, amely meghaladná bárki erejét. Olyan pofonegyszerű döntéseket kell csak meghozni, hogy „nem veszem meg a nyolcadik pöttyös ruhát, nem pazarlom az áramot, viszek táskát a bevásárláshoz és szelektíven gyűjtöm a hulladékot” – mondta Novák Péter, a kampány nagykövete.

(Médiaunió)