vitamin
#Zöldövezet

Hol tartod a vitaminjaidat?

2023.09.24.
1 perces olvasási idő

A fürdőszobai gyógyszeres szekrényben vagy a konyhaasztalon tartod vitaminkészítményeidet? Könnyen lehet, hogy ez esetben már régen elvesztették hatásukat.

A legtöbben a praktikusságra törekszünk: a vitaminkészítmények többségét kevés vízzel vesszük be, s ennek megfelelően a konyhaasztalon, a csap közelében tartjuk a dobozt. Amerikai szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a magas páratartalmú levegő – pontosan amilyen a fürdőszobában, vagy a konyhában van – tönkreteheti a vitaminkészítmények hatóanyagait.

A West Lafayette-i Purdue Egyetem kutatói megállapították, hogy a vitaminkészítmények és egyéb táplálkozási kiegészítők összetétele még abban az esetben is megváltozhat a nedves levegővel érintkezve, ha azok jól lezárt dobozokban találhatók.

A jelenség ahhoz hasonlít, mint amikor a levegőn állva a só és a cukor is összeáll – magyarázza a meleg és a nedvesség hatását Lisa Mauer, az egyetem kutatója – példának okáért ez történik a B- és C-vitaminnal is. A termékek minőségi változásának az elszíneződés lehet az egyik jele – teszi hozzá a táplálkozás-szakértő.

Ennek megfelelően számos gyógyszer is elvesztheti hatását, ha nem az arra alkalmas helyen tároljuk őket. Mind a vitaminoknak, mind a gyógyszereknek és étrend-kiegészítőknek száraz, hűvös helyiségben a helyük – ahogy arra a legtöbb, a termékek mellé adott tájékoztató is felhívja a figyelmet.

(KamaszPanasz)