étkezés
#Táplálkozás

Te ismered a flexitáriánus étrend ismérveit?

2023.08.05.
3 perces olvasási idő

Sokféle étrend létezik - ember legyen a talpán, aki pontosan eligazodik a diétás tanácsok útvesztőjében. Van, aki a testsúlycsökkentés miatt vág bele a diétázásba, sokakat a betegsége kényszerít rá, mások az egészségük megőrzése érdekében étkeznek bizonyos elvek szerint.

Bárhogy is van - a táplálkozás alapvető szükségletünk, amellyel amellett hogy biztositjuk a szervezetünk számára szükséges energiát, tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és egyéb biológiailag aktív hatóanyagokat - képesek vagyunk egyúttal rombolni és támogatni is az egészségünket.

De mi az a flexitariánus étrend?

Lényegében rugalmas vegetarianizmus. Olyan étrend, amely egyrészt alkalmazza a vegetarianizmus egészségvédő étrendi koncepcióját, miközben nem mond le a húsevés által biztosított kedvező hatásokról sem.

A vegetarianizmus

A növényi étrend bizonyitottan kedvező élettani előnyökkel jár:

  • csökkenti a daganatos-, szív – és érrendszeri, valamint cukorbetegség kockázatát
  • növeli a teljesítményt
  • javítja a reakcióidőt
  • csökkenti a kifáradást
  • gátolja a gyulladásos folyamatokat
  • jó hatással van az izületekre, anyagcserére

Viszont…

Viszont a vegetáriánus étrendnek vannak hátrányai is. A növényi fehérjék biológiai hatása, és összetétele ugyanis jelentősen elmarad az állati fehérjék mögött (2 adagnyi növényi fehérje felel meg 1 adagnyi állati fehérjének), ráadásul nem tartalmaznak annyi esszenciális aminosavat amennyire normál esetben egy egészséges szervezetnek szüksége lenne. Fehérjehiányos állapot alakulhat ki, annak minden következményével.

A problémára Dawn Jackson Blatner amerikai dietetikus találta meg a megoldást azzal, hogy az általa kidolgozott étrenddel megteremtette az egyensúlyt a húsevés és a vegetarianizmus között.

A flexitariánus étrend ismérvei

A flexitariánus étrendben:

  • az étkezés alapja a vegetáriánus étrend betartása, kiegészítve alkalmankénti húsevéssel. A hús viszont nem lehet bármilyen, hanem kizárólag feldolgozatlan, jó minőségű, lehetőleg biogazdaságokból származó. A feldolgozott hústermékek negatív élettani hatásaira egyre több kutatás eredménye utal. Már napi 80 gramm feldolgozott vörös hús fogyasztása 18% -kal megnöveli a vastagbél-, a hasnyálmirigy-, és a prosztatarák kockázatát.
  • az energia bevitel 70%-a növényi alapú, tehát zöldségekből, gabonákból, szezonális gyümölcsökből, magvakból és hüvelyesekből áll
  • fehérje forrásként főként növényi fehérjéket (borsó, rizs, szója) alkalmaznak, amit időszakosan kiegészítenek kis mennyiségű hússal, tojással, tejtermékekkel
  • a diéta során teljesen kiiktatják a cukrot és az édesítőszereket, az üdítőket
  • alapvetően 5 féle élelmiszer típus fogyasztását preferálják: az elsőbe tartozik a tojás, a tofu, a hüvelyesek, a diófélék és magvak (ezek adják a bevitt fehérje egyik részét). A második csoportba a szezonális zöldségek és gyümölcsök tartoznak, a harmadik csoportot a teljes kiőrlésű gabonafélék, a negyediket a tejtermékek teszik ki, az ötödik csoportba pedig a cukrok és fűszerek sorolandók – minden szárított gyógy- és fűszernövény. Mindezt kiegészítve a fentebb említett alkalmankénti hús-, és hal fogyasztással.
  • napi ötszöri étkezést ír elő
  • javasolt a B12, cink, vas, kalcium és omega 3 pótlása

A flexitariánus diéta kedvező élettani hatása, hogy akár 32%-al is csökkentheti a szív- és érrendszeri rizikót, és 20%-al a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A zöldség és a húsfogyasztás arányának megváltoztatásával csökken a koleszterinszint, és a magas vérnyomás, a megemelt rostbevitel serkenti az anyagcserét, csökken az érszűkület-, a szívbetegségek, valamint a különféle daganatos betegségek kockázata.

Minden kezdet nehéz…

Természetes, hogy egyik napról a másikra nem lehet teljesen áttérni egy új étrendre, hanem fokozatosan lépésről-lépésre haladva kell bevezetni az új alapelvek betartását.

Először csökkentsük felére az elfogyasztott hús mennyiségét - miközben növeljük az első csoportba tartozó élelmiszerek fogyasztását. Fontos az is, hogy milyen húsfajtát választunk: például marha helyett baromfit, sertés helyett halat válasszunk. Fokozatosan hagyjuk el az étrendünkből a feldolgozott élelmiszereket, készítsük el friss helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból az ételeinket.

Flexitarianus étrend és fenntarthatóság

A fenntartható jövő biztositása mindannyiunk érdeke, ezért a jövőben az a cél, hogy a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttéréssel, az élelmiszer hulladék felére csökkentésével, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztésével mi magunk is hozzájáruljunk ehhez.

Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy amennyiben az emberiség nagy része erre az étrendre térne át, azzal több mint felére csökkenne a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége, miközben jelentősen javulna az emberek egészségi állapota is.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom:

Kapcsolódó címkék

étrend