só
#Táplálkozás

A túlzott sófogyasztás súlyos egészségügyi következményei

2023.06.09.
2 perces olvasási idő

A só az egyik legtermészetesebb ételízesítőnk. A víz és a só életünk építőelemei, nélkülük nem létezhetne élet a Földön. Vagyis fogyasztásuk rendkívül fontos. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyet fogyasztunk.

A só

A kémiában csak nátrium-klorid-ként emlegetjük. Mint nevéből is kiderül két fő alkotó eleme a nátrium és a klór. A sót rengeteg ételhez használjuk, sőt, ha nem érezzük, hiányoljuk is. Sajnos a legtöbb ember sokkal több sót fogyaszt, mint amennyit szabad lenne, ami azért is veszélyes, mert negatív hatásait nem azonnal, hanem 10-20 év múlva érezhetjük igazán, amikor komoly problémáink adódhatnak.

Hogy ezt megelőzd, érdemes mindig odafigyelni arra, hogy ne vigyél be nagy mennyiségű sót a szervezetedbe. Most mondhatod magadnak a képernyő előtt, hogy hülyeség, már hogy lehetnél beteg a sótól, de hidd el, nem ártalmatlan összetevőről van szó.

Milyen betegségeket okozhat a mértéktelen sófogyasztás?

Így okoz magas vérnyomást a só: A sóban lévő nátriumnak vízmegkötő hatása van. Ha sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, akkor az a vérbebe kerülve megnöveli a vér tömegét. Sajnos a vér tömegéhez az erek nem tudnak megfelelően alkalmazkodni, kitágulni, így egy idő után kialakul a magas vérnyomás.

Érrendszeri- és szívproblémák: Ha a vérnyomás nő, akkor az a tested motorját egyre jobban megdolgoztatja. A szív egy ideig természetesen bírja a terhelést, főleg amíg fiatal vagy, ám egy idő után, ahogyan telnek az évek, úgy a szerveid is megöregednek. Ha nem figyelsz arra, hogy a vérnyomásod a normál tartományban legyen, akkor szívproblémák is kialakulhatnak nálad. A magas vérnyomás gyengíti a vérereket, ezáltal bennük több lepedék is le tud rakódni. Ha azok az erek eltömődnek, amelyek a szívet és az agyat táplálják, akkor az illető szívinfarktust kaphat, ami halálos is lehet. Nem hiába halnak meg olyan sokan azok, akiknek magas vérnyomásuk van.

Vesekő: A mértéktelen sófogyasztás első számú betegsége a magas vérnyomás után. A veséd nem biztos, hogy fel tudja dolgozni a hirtelen jött sóáradatot. Ráadásképpen a vesekő egy igen kellemetlen betegség, ami miatt kórházba is juthatsz. Ha a vesekő megindul a vesédből, iszonyatos fájdalmat és görcsöket okoz. Ha nem tud a kő eltávozni, akkor műtéti úton kell eltávolítani. Nem hiszem, hogy ez hiányzik akárkinek is, ugye? Aki hajlamos a vesekőre, annak télen-nyáron kötelező lenne a napi 3 liter folyadék elfogyasztása! Ha valakinek a családodban van, vagy volt veseköve, akkor igyál nagyon sokat, és tényleg csak kicsi mennyiségben használd a sót!

Csökkentsd a só bevitelét

Ha el szeretnéd kerülni a fent említett betegségeket, akkor érdemes csökkentened a só fogyasztását. Természetesen nem szabad teljesen megvonni, hiszen erre is szüksége van a szervezetednek, viszont csak minimális mennyiségben. Ha a sós ízekhez szoktál, esetleg el sem tudod képzelni sózás nélkül az ételeket, próbáld ki a friss fűszernövények használatát. Intenzív ízük egész más dimenziókat teremtenek a főzés során, és nem elhanyagolható az sem, hogy egészségesek is.

(KamaszPanasz - Gy.A.)

Kapcsolódó címkék

evés