hobbi
#Táplálkozás

A legjobb ételek, hogy jobban bírd a sportolást

2015.08.05.
2 perces olvasási idő

A megfelelő minőségű és mennyiségű edzés nagyon fontos a sportolók számára, hogy jól tudjanak teljesíteni. Ezzel együtt pedig oda kell figyelniük arra is, hogy mit esznek, hogy valóban a legtöbbet tudják kihozni magukból.

Banán

A banán elegendő mennyiségű szénhidrátot biztosít a testnek, ami egy nagyon fontos energiaforrás. Káliumot is tartalmaz, Ételek, amelyek segítenek jobban teljesíteni sportolás közben.ami az edzés során az izzadással távozik, így azt pótolni kell. A kálium segít a sportolóknak, hogy gyorsak és éberek legyenek. Edzés előtt 2-3 órával ajánlott elfogyasztani egy banánt.

Zabpehely

Nagyszerű rostforrás, amely segíti az emésztési rendszer megfelelő működését. A teljes kiőrlésű gabona segít fitten és egészségesen tartani a szívet. A zabpehelyben található rost megakadályozza a felesleges zsírok felszívódását. Ezen kívül hosszú ideig egyenletes energiaellátást biztosít. Általa a sportolók az edzés alatt hosszabb ideig energikusak maradnak, hiszen lassan szívódik fel a véráramba. Megelőzi a hirtelen kimerültséget és fáradtságot. Nagyon jó B-vitamin forrás. A zabpehely rendszeresen fogyasztható reggelire, különféle módokon elkészítve (zabkásaként, zabpehelyként, vagy gyümölcsökkel, esetleg joghurttal kevert változatban).

Joghurt

Ki ne szeretné a joghurtot? Nagyon jó kalciumforrás, ami erősíti a csontokat. Bármilyen fizikai tevékenység előtt érdemes joghurtot fogyasztani. Sok magnéziumot tartalmaz, ami segíti a sportolókat, hogy végig energikusak maradjanak. A magnézium emellett elősegíti a szénhidrátok és a protein hatékony felszívódását. A joghurt B-12 vitaminban gazdag, ami remek kiegészítő a fáradtság legyőzéséhez.

Áfonya

Az áfonya a leggazdagabb antioxidáns-forrás. Segít a sportolóknak, hogy ellenálljanak a sérüléseknek, bírják a megerőltető edzéseket, és hogy gyorsabban felépüljenek a már meglévő sérülésből. Emellett elősegíti az egészséges véráramlást. C-vitamint tartalmaz, ami fokozza az immunrendszer működését, valamint egészséges szénhidrátokat és cukrokat is, amelyek kellő energiát biztosítanak az edzés végéig.

Mazsola

A mazsola nagyon jó választás, ha gyorsan energiára van szükségünk. Szénhidrátokat és fruktózt tartalmaz, ami instant energiát ad a testnek, és javítja a teljesítményt. Egy kutatás szerint, ha egy marék mazsolát elfogyasztunk futás előtt, gyorsabban futunk. A mazsola bőséges mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz.

Sportitalok

A sportitalok nagyon fontosak a sportolóknak az edzések során. Izzadáskor a test olyan ásványi anyagokat veszít, mint a nátrium, a kálium és a víz. Ez pedig kimerültséget okozhat. A sportitalok pótolják az elvesztett vizet és ásványi sókat. Ezt a sima víz nem tudja pótolni.

Édesburgonya

Az édesburgonya a leggazdagabb béta-karotin forrás, valamint C-vitaminban és vasban is gazdag. A vas fontos tartalék az edzésekhez, a C-vitamin pedig immunerősítőként szolgál.

Lazac

A lazac proteinben, vasban, omega-3 zsírsavakban, valamint B-12 vitaminban is bővelkedik. A halakban található természetes zsírok nagyon egészségesek, jót tesznek a szívnek és a bélrendszernek. Ezen kívül az omega-3 zsírsavak megelőzik az ízületi gyulladásokat is.

A helyesen megválasztott ételek és a teljes értékű, változatos étrend az egészség mellett a jó teljesítményhez is hozzásegít.

(B.D.)