bulémia
#Táplálkozás

Ész nélküli evés: mit tehetünk ellene?

2018.11.10.
1 perces olvasási idő

Kaptad már magad azon, hogy elkezdtél enni, és nem tudtad abbahagyni? Teljesen elvesztetted a kontrollt, és már mindegy volt, hogy mit eszel, csak egyél. Ez az úgynevezett ész nélküli evés.

Valószínűleg ez is szerepet játszik abban, hogy egyre több túlsúlyos és elhízott emberrel találkozhatsz az utcán. A meghitt családi ebédek és vacsorák helyett gyakran a megterített étkezőasztalt elfelejtve a tévé vagy az íróasztalunk előtt eszünk. Sokszor az evést egy másik cselekvéshez kötjük, azaz akkor eszünk, mikor tulajdonképpen nem is vagyunk éhesek. Ilyen például a popcorn evés a moziban.

Kutatók szerint...

Erre a problémára vonatkozó felmérések alapján elmondható, hogy az evési szokásainkban főképp a környezet befolyásol bennünket, vagyis az a helyzet és tér, ami körülvesz bennünket, amikor eszünk. Az egyik kísérlet épp a moziban zajlott, ahol az önkéntes „kísérleti alanyok” egyik felének friss popcornt, a másik csoportnak pedig több mint 2-3 napja kipattogtatottat adtak.

Az eredmények megdöbbentőek voltak: mindenki gondolkodás nélkül megette az adagját, és még csak az ízére se figyelt, így az utólagos kérdésre, hogy finom volt-e, sajnos nem tudtak választ adni.

Ezzel szemben egy másik kettéosztott csoporttal is megcsinálták ezt a kísérletet, ám őket már nem a moziban ültették le, hanem egy szobában. A résztvevők közül csak az ette meg a popcornját, aki frisset kapott.

A kutatások megdöbbentőek, és azt bizonyítják, hogy a környezet is jelentősen befolyásol minket a gondolkodás nélküli evésben. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell moziba járni, csak azt, hogy érdemes figyelni az étkezéseinkre!

Hogyan változtathatsz?

Figyelj oda, hogy mikor, mit és hogyan eszel. Ha tudod, hogy egy bizonyos helyhez vagy helyzethez kötöd az evést, próbáld meg észérvekkel meggyőzni magad, hogy az miért lehet ártalmas. Tedd fel magadnak a kérdést: „Biztos, hogy szükségem van erre a hamburgerre, sültkrumplira, vagy csak azért kívánom, mert épp a bevásárlóközpontban vagyok, ahol általában bekapunk egy hamburgert?”

Mindig figyelj oda a mennyiségre, de főképp az étel minőségére, és arra, hogy étkezés közben ne csinálj semmi mást (olvasás, tévézés, számítógépezés). Így nem csak a szervezetednek használsz, de neked is jó élményekben lehet részed egy-egy finom étel által.

(KamaszPanasz - Gy.R. - planetgreen)