zöldség
#Táplálkozás

Tavaszi zöldségek és receptek

2015.05.06.
2 perces olvasási idő

Ideje friss, tavaszi zöldségek után nézni a piacokon, hisz a standokon megjelent a spárga, a ropogós zöldbab, a brokkoli és a mángold. A következőkben a tavaszi zöldségek vásárlásához, tárolásához és elkészítéséhez igyekszünk tanácsokat adni.

Spárga

A spárga alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag növény. Bőségesen tartalmaz antioxidánsokat, mint az A- és C-vitamin, béta karotin és a folsav. Vásárláskor kerüljük a petyhüdt szárú, elszíneződött vagy kellemetlen szagú növényeket. A szárak végeit nedves konyhai törlőpapírba tekerve helyezzük a növényt zacskóba, ily módon a hűtőben 4 napig megőrzi frissességét.

A spárgát mindig csak addig főzzük, amíg megőrzi a ragyogó zöld színét, és épphogy lágy lesz a textúrája. 4-5 perc alatt elkészül párolva vagy akár mikrohullámú sütőben is. Vékonyan megkenve olívaolajjal pedig 6-8 percig grillezhetjük vagy süthetjük.

Articsóka

Egy átlagos articsóka kalóriatartalma 63 kcal, és kb. 10 gramm rostot, nagy adag C-vitamint és folsavat tartalmaz. Gömbölyded méretéhez képest súlyosnak tűnő articsókákat válasszunk, feszes, szorosan zárt külső takarólevelekkel. Egy-két takarólevél eltávolításával ellenőrizzük, hogy nincsenek-e a belsejében fekete foltok. Mosatlanul, műanyag zacskóba csomagolva hűtőben akár egy hétig is eltartható, ám tartsuk szárazon, nehogy megtelepedjen rajta a penész.
Főzés előtt hideg vízzel megmossuk, és a tövénél vágjuk le a szárát. Ha szükséges, nyessünk le a külső levelek szúrós végét. Az articsókát általában puhára főzik, hosszában kettévágva, egy kevés vízzel, mikrohullámú sütőben gyorsan elkészíthető.

Brokkoli

Ha valaki nem szereti a brokkolit, akkor valószínű, hogy mindig túlfőzve fogyasztotta, mert ebben az receptesetben a brokkoli kellemetlen szagú és fakózöld színe sem igazán étvágygerjesztő. A brokkolit érdemes kipróbálni nyersen salátákban vagy különféle mártásokkal, de főzhetjük, párolhatjuk vagy akár süthetjük is.

A brokkoli alacsony kalóriatartalmú, rostot, A- és C-vitamint valamint folsavat tartalmaz. A sárga virágzatú növények már nem frissek, ezért vásárláskor keressük a friss illatú, feszes fejű, kékes-zöld virágú növényeket. Műanyag zacskóba téve a hűtőszekrényben néhány napig eltartható.

Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert a brokkoli akkor finom, ha még roppan és szép zöld színe is megmarad. Elkészíthetjük párolva, sütve vagy mikrohullámú sütőben is.

Csemegekukorica

A kukorica rostot, folsavat és antioxidáns fitokemikáliákat tartalmaz. A kukoricacsövön szorosan zárt szemek sorakozzanak, a külső héj színe legyen élénkzöld, a selyemszálak pedig frissek. Ha hűtőszekrénybe tesszük, ne távolítsuk el a külső héját, és minél előbb használjuk fel. A kukoricát megfőzhetjük a tűzhelyen vagy a mikrohullámú sütőben és grillezve is fogyasztható.

Zöldbab

A zöldbab köretekben és salátákban is népszerű. Rostot, növényi omega-3 zsírsavat, A-vitamint, zöldségfolsavat és kalciumot tartalmaz. A friss zöldbab nem petyhüdt és szivacsos, hanem nyomásra a ropogós hüvely szétpattan. Műanyag zacskóban a hűtőben 4-5 napig friss marad, de mindenképp igyekezzünk egy héten belül felhasználni.

Főzés előtt pattintsuk le kézzel, vagy késsel nyessük le a növény végeit. Megfőzhetjük egészben vagy átlósan kisebb darabokra vágva. Ne főzzük túl puhára, a zöldbab is akkor finom, ha főzés után még kissé ropogós marad.

Teflonserpenyőben kevés olajon átsüthetjük vagy blansírozhatjuk is, vagyis pár percre mártsuk forró vízbe, majd hirtelen öblítsük le jéghideg vízzel.

Mángold

A mángold zöld és vöröses változatban is előfordul, szára és levele egyaránt ehető. Rostot, C-vitamint, folsavat, kalciumot valamint hatalmas adag A-vitamint és béta-karotint tartalmaz. A friss mángoldlevelek üde zöld színűek, nem sárgásak vagy elszíneződöttek. Hűtőszekrényben mosatlanul nylon zacskóba téve legfeljebb három napig tároljuk.

A mángoldot párolhatjuk, főzhetjük, mikrózhatjuk, blansírozhatjuk vagy serpenyőben kevés olíva vagy repceolajjal pár perc alatt átsüthetjük.

Spenót

A zöld leveles zöldségek közé tartozó spenót tele van antioxidánsokkal, mint béta-karotin, C-vitamin és folsav, emellett jó adag kalcium és omega-3 zsírsav is található benne. Vásárláskor a rovarkároktól és elszíneződésektől mentes, ropogós leveleket keressük. Lazán tekerjük nedves konyhai törlőpapírba, így hűtőszekrényben 1-2 napig megőrzi frissességét.

Közepes lángon kevés vízzel, húslevessel vagy borral pároljuk addig, amíg összezsugorodik, de még élénkzöld színe megmarad.

(DRportal.hu)