tavaszi étel
#Táplálkozás

A szezon legjobb ételei: ezeket válaszd a piacon

2021.06.12.
1 perces olvasási idő

Spenót, eper, cukorborsó - ezek csak az első példák a kora nyári időszak legkiválóbb ételei közül. Ha szereted a legfrissebb szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, akkor ez a neked való évszak!

Ilyenkor rengeteg friss árut találsz a helyi piacokon, így felturbózhatod a vitaminraktáradat. A legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz.

A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket távol termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni.

Ezeket válaszd a piacon

  • Eper, áfonya, málna. Nemcsak finomak, kívánatosak és színesek, hanem igazán egészségesek is! Minél drágábbak, annál messzebbről szállítják őket, ezért nyugodtan választhatod az olcsóbbakat. Az ár nem megy a minőség rovására, hiszen az árkülönbségek csak a szállításról szólnak.

Szezonális ételek

  • Saláta. A friss saláta tavasszal jelenik meg, és a nyár során is nagy slágernek számít. Válassz friss és ropogós fajtát!
  • Spenót. Egy másik nagyszerű változata az egészséges zöld ételeknek – salátaként, tésztába, párolva és köretként is finom. Vastartalma miatt elengedhetetlen csemege.
  • Cukorborsó. Édes és finom, zsenge zöldség, ami főételként és nasiként is nagyon jó alternatíva. Kerüld a nagyon világos vagy nagyon sötétzöld árnyalatúakat.
  • Spárga. Mint sok más gyümölcsöt és zöldséget, a spárgát is egész évben megtalálhatod bármelyik szupermarketben – ám akkor a legfinomabbak és egészségesebbek, amikor szezonálisak. Válassz egyenes, ropogós, zöld szálakat. Emellett a fehér spárga is kifejezetten ízletes, salátaként, sütve vagy tészta mellé is.
  • Bébirépa. Nem arra gondolunk, amelyeket konzervben vehetsz a boltokban. Ezek igazi bébirépák, amelyeket még a zöld szárukkal együtt vehetsz meg. A vibrálóan narancssárga színű, valamint világos zöld szárú zöldségek a legfinomabbak. Tökéletesek sütéshez, pároláshoz is, de köretként is megállja a helyét.
  • Rebarbara. Ha tavasz, akkor rebarbara. A piros, ropogós szárak a legízletesebbek. Savanykás, így eperrel együtt párosítva igazán tökéletes egyensúlyt képez – akár frissen, akár kompótként.
  • Fokhagyma. A fokhagyma a főzés egyik alapvető eleme, és tavasszal biztosan friss fejeket vehetsz belőlük. Ám ha zöld hajtások jönnek ki belőle, állj tovább – ez azt jelenti, hogy nem friss.
  • Menta. A menta tavasszal kezd el nőni, és rengeteg mindenre használható – készíthetsz belőle teát, adhatod salátához vagy desszertekhez.

(KamaszPanasz - Gy. A., everydayhealth.com)