diéta
#Táplálkozás

Antidiétával a karcsú alakért: élvezd az ízeket!

2012.02.16.
7 perces olvasási idő

Próbáld ki, hogy egy falat ételt helyezel a szádba. Nem az a lényeges, hogy milyen ételféleséget választasz, hanem az a fontos, hogy az valamelyik kedvenced legyen: mondjuk egy nagy tál finom töltött káposzta épp jó lesz. Talán meglep, hogy éppen ezt tanácsoljuk neked, de ha tovább olvasol, minden kiderül!

Most jön a neheze, tedd le az evőeszközt! Ez komolyabb kihívás lehet, mint azt elsőre gondolnád, mivel az első falat igen finom volt és már tennéd a következőt a szádba, jellemzően szinte lehetetlen megállni az étel egyszerre történő befalását, amikor éhes vagy.

Ez a kísérlet arról szól, hogy oda kell figyelni a beidegződött reflexekre, mert különben behabzsolnál mindent, ami eléd kerül, attól függetlenül, hogy mennyire vagy éhes. Állj ellet, tedd le a villádat az asztalra. Rágd meg jól az ételt, lehetőleg lassan és alaposan, valamint ne beszélgess evés közben. Hangold magad az előtted lévő ételre, rágás közben élvezd az ízeket, érezd az étel textúráját, nézd meg alaposan, hogy milyen szép és kívánatos az étel, milyen kellemes az illata. Folytasd így tovább és megtapasztalhatod, hogy milyen kellemes, de frusztráló is lehet az, ha odafigyelsz az étkezésedre. Ezt jelenti az ésszerű és tudatos étkezés, ezt a módszert kell átültetned és alkalmaznod a mindennapok során.fánk

Az elv alapjai a buddhista tanításokból erednek. Ott is nagy hangsúlyt fektetnek az alapos és átgondolt cselekedetekre, a meditációra, mely során minden lépésnek, mozzanatnak megvan a maga helye, ideje és értelme, a hangsúlyt a nyugodtságra és az alapos gondolkodásra helyezik. Ezt az elvet vallják és tanítják az étkezéssel kapcsolatban is.

Arra bátorítják tanítványaikat, hogy az ételhez is megfelelő körültekintéssel közeledjenek, több figyelmet fordítsanak arra, amit elfogyasztanak. Az egyik gyakori feladat során a tanítvány három szem mazsolát (vagy bármi más apró falatot) kap és azt 10-20 percig csak nézheti, utána kézbe véve tanulmányozhatja, majd lassan és türelmesen elrágcsálhatja.

Az utóbbi időben az ilyen fajta megközelítések - a száj és az elme összekapcsolása - elkezdtek egyre jobban beszivárogni a világi életbe is. Az egyes neves egyetemek és kutatóintézetek egyre több figyelmet fordítottak a dolognak. A szakértők egy okos alternatívát látnak a módszerben, ami megelőzheti az emberek rohamos elhízását, a sok más, szinte naponta újabb és újabb csoda-diétával szemben, melyek nem igazán mutattak eddig hatékony eredményt a tömeges elhízási hullám elleni küzdelemben.

A tudatos táplálkozás nem egy meghatározott étrend, vagy fogyókúrás program, ami lemondásokkal járna. Ez arról szól, hogy jobban oda kell figyelni az ételre és megtapasztalni annak csodáit, intenzívebb élvezetét (ezt sokaknak érdemes elsajátítani), mely meggondoltságra, és lassabb, figyelmesebb megközelítésre sarkal. Egy sajtburgert is lehet odafigyelve enni, ha úgy akarod. Akár sokkal jobban is eshet, mintha csak befalnád rövid idő alatt. De az is lehet, hogy félúton rájössz, hogy ennyi elég, vagy valami más, egészségesebb harapnivaló jobban esne.

Ez egy antidiéta - állítja az egyik táplálkozási szakértő. Szerinte az alapprobléma az, hogy evés közben nem az ételre koncentrálunk, csak belapátoljuk rövid idő alatt azt, ami a tányéron van és megyünk tovább, nem figyelünk oda arra, hogy mi és azt hogyan fogyasztjuk el, szinte automatikus folyamattá vált az étkezés, ami nem épp a jó irányt jelenti.

Az elmúlt év során például sok könyv, blog és videó foglalkozott az étkezés közbeni fokozott odafigyelés koncepciójával. Egyre több táplálkozási szakértő azonosul az elvvel és hirdeti, népszerűsíti azt mások számára, hogy próbálják ki és terjesszék tovább.

A kutatókat újabb és újabb tanulmányok elkészítésére ösztönözte ez az új és alternatív szemlélet, olyan kísérletekkel támasztották alá az esztelen és habzsoló életmód káros hatását, melyek során annak pszichológiai eredetű forrását vizsgálták. Minél inkább automatikus az evés, annál károsabb annak hatása. Egyes celebek és népszerű személyek is magukénak vallják az új elvet és bátran hirdetik mások számára, élharcosai lettek a koncepciónak.

Nem lenne rossz dolog, ha minél hamarabb elterjedne a tömegek között a tudatos étkezés elve, hiszen az olyan lakomák, mint a karácsony, szilveszter vagy szülinapi bulik rendesen odatesznek a felesleges kilók felszaporodásának. Vajon tényleg van valami a buddhista tanításban, ami az étellel összekapcsolva segíthet egészségesebben étkezni és élni?

A szakértők egy része meg van róla győződve, hogy igen, a módszer segíthet egészségesebben élni, a hangsúly a kitartó gyakorláson és a mindennapok során történő alkalmazásán van.

Az életritmus egyre csak gyorsul és gyorsul, ezzel együtt csökken azon képességünk, hogy megálljunk gondolkodni, hogy önmagunkba nézzünk, alaposan odafigyeljünk a körülöttünk lévő dolgokra. Ezért a tudatos táplálkozás elve egyre fontosabb lesz, vissza kell térnünk a kiindulási ponthoz, hogy újra önmagunk legyünk és akkor talán érdemben megválaszolhatjuk a következő kérdéseket: „tényleg szüksége van a szervezetemnek arra? Miért is eszem ezt? Csak azért van ez előttem, mert szomorú vagy stresszes vagyok, de egyébként nem is kívánom?”

A téma lassan megtalálta az útját a különféle gasztronómiai körökhöz és jobban a figyelem középpontjába került, mint a szigorú megszorításokkal járó diéták bármelyike. Egyre több előadás szól az új koncepcióról és annak jótékony hatásairól.

A kérdés nem az, hogy milyen ételeket képzeljünk el a fejünkbe, hiszen a legtöbb ember nagyjából képben van, hogy mi az ami egészséges és mi nem, azonban ennek ellenére nincs következetesség és nem az egészséges ételeket választják azok az emberek, a tudat ellenére sem. Hanem az, hogy mi jár a fejedben, amikor eszel, az lesz a tudatos táplálkozás esete.”

Ha valaki ki szeretné próbálni a tudatos és ésszerű táplálkozást a gyakorlatban, kontrollált körülmények között, akkor az megteheti, ha felkeresi valamelyik buddhista szerzetesi közösséget. Arra viszont számítani kell, hogy az étlap kizárólag vega, és evés közben nem szabad beszélni, gyakorlatilag semmi mást nem szabad csinálni, mint az ételre koncentrálni és annak meggondoltan történő elfogyasztását megtenni. Az asztalnál ülő emberek hangtalanul, önmagukban elmélyedve falatoznak, és közben élvezik az ételt, minden mellékes tevékenység nélkül, mindössze az étel elfogyasztása előtti hálaadás hangzik csak el.

Ami ezután következik az magával ragadó és titokzatos, ahogy a csöndet megtörik az evőeszközök használatából eredő zajok, azonban semmi más nem hallatszik a teremben, mindenki önmagával és az előtte lévő étellel van elfoglalva, az érzékek magukkal ragadják az embert, az egyszerű étel pedig sokkal több lesz, mint amit első látásra gondolnánk.

Némelyek azon is elgondolkodtak, hogy honnan, hogyan származik az az étel, felidézték azokat a dolgozó embereket, akik révén az adott ételt most épp elfogyasztják. Ahogy az ennivalót fogyasztották az emberek, az álkapcsuk lassú mozdulatokkal dolgozott a falat megrágásán, arcukon pedig a mély koncentrálás jelei voltak felismerhetőek. Azonban időnként egy kis szünet következett az így is lassú étkezés során: egy csengő hangjára mindenkinek abba kellett hagyni a rágást (ez a házirend részét képezi) és megfelelő légzés közepette az érzékelés egy még mélyebb szintjére kerültek a lakoma résztvevői és ott új tapasztalatokkal gazdagodhattak.

Kívülről igen békésnek tűnt a kép, ám egyeseknél belül komoly feszültség volt kibontakozóban. „Ez sokkal nagyobb kihívás, mint azt bármelyikünk is gondolná, vagy el tudná képzelni, meséli az egyik helyi asszony, aki rendszeresen részt vesz ezeken a lakomákon. Az emberek annyira gyorsan esznek, hogy észre se veszik, hogy mennyi minden felett siklanak el evés közben, ezzel szemben a tudatos étkezés során a megállást, a lenyugvást, az odafigyelést lehet megtanulni, gyakorolni. Itt nem az számít, hogy mennyi ideig nem állsz meg.”

A legtöbb ember számára a gyors étkezés annyit jelent, hogy adott időegység alatt minél többet tudjon magába tömni, hogy csillapítsa a vágyát. A tudatos étkezés során egy olyan, mélyebb tudati állapotba kerülhet az ember, ahol felismerheti, hogy mi az, amire igazán vágyakozik a szervezete, és milyen faktorok teszik lehetővé azt, hogy elkerülje az állandó habzsolás kényszerét.

Akik rendszeresen gyakorolják a tudatos étkezés koncepcióját, azok idővel rájönnek, hogy nem kell annyi mindent összeenniük ahhoz telítve érezzék magukat. Azok, akik rendszeresen csak letolják a falatokat, állandóan teleeszik magukat, azok rendszerint mégsem érzik jóllakottnak magukat - magyarázta az egyik szerzetes.

A tudatos étkezés egy pszichológia hadviselés az esztelen habzsolással szemben, a káros késztetést lehet legyőzni a módszer segítségével, egy láthatatlan akadályt képez a túlevés ellen. Ez a felfedezés pedig komolyan felkeltette a táplálkozási szakértők figyelmét és egyre többen foglalkoznak a témával.

A módszer egyik szakértője és hódolója így magyarázza a dolgot: „a belső késztetésünk, hiányérzetünk olyan, mint egy síró csecsemő, aki a felnőttek figyelmét szeretné felkelteni, hogy szüksége van valamire, a síró csecsemő láttán az anya szinte önkéntelenül ölbe kapja és ringatva próbálja megnyugtatni, mert tudja, hogy mire van szüksége. A hiányérzetünk is hasonlóan működik, annak felismerése és tudatos kielégítése által megakadályozhatjuk, hogy automatikusan valamely egészségtelen és hizlaló étel után nyúljunk reflexszerűen, nem nézve azt, hogy igazából mire is lenne szükségünk.

Az átlag, dolgozó, iskolába járó embernek nem adatik meg az a „luxus”, hogy egy kolostorban elmélkedve fogyaszthassa el az ebédjét, hiszen az emberek többsége nem buddhista szerzetesnek készül, ezt ugye nem kell magyarázni. A tudatos étkezés szemléletmódját valahogy át kell ültetni a mindennapok ebédlőasztala mellé. Ehhez kezdésként azt javasolja, hogy csak apró lépések sorozatával szabad közelíteni, senki sem képes az egyik napról a másikra teljesen megváltoztatni az addig megszokott életmódját. Nem úgy, hogy megnyomunk egy gombot és másnap már 100%-ra teljesítjük a tudatos étkezés kritériumait. Ez egy hosszú folyamat, melynek végére csak kitartással és megfelelő gyakorlattal, hozzáállással lehet eljutni.

Vissza kell térni az alapokhoz, ami egyszerű, de logikus lépések sorozata. Nem olyan nehéz, csak csöndben kell ülni a családi ebédlőasztalnál, miközben mindenki a saját ételével van elfoglalva, kizárva mindenféle külső zavaró tényezőt. De ha nincs rá lehetőség, akkor egy pohár tea lassú és figyelmes elkortyolása is több lehet a semminél, ez egyszerű és szinte bárhol kivitelezhető. Egyre többen hódolnak ennek az irányzatnak, ami épp az eredményességét és jó hatását bizonyítja. Az eredmény pedig magáért beszél: kevesebb elfogyasztott étel, több odafigyelés, szellemi és fizikai felfrissülés.

Sokak számára csak egynyűgös és feleslegesen szükségszerű tevékenységgé degradálódott a táplálkozás, ezek az emberek rég elfelejtették élvezni az ételeket, ami szomorú. Az étkezésnek egy vidám és élvezetes élmények kell lennie.”

Amiket érdemes megfontolni

Valószínű, hogy te se épp egy buddhista kolostorban élsz, azonban mégse kell lemondanod a tudatos étkezés nyújtotta előnyökről. Egyszerűen csak hozzáállás kérése, hogy akarsz e változtatni az addig megszokott viselkedéseden, vagy sem. Szépen, lassan ki lehet alakítani a megfelelő körülményeket, az eredmény pedig az, hogy jobban és egészségesebben fogod érezni magadat. Néhány alap dolgot kell csak megváltoztatnod az étkezéseid kapcsán.

Amikor eszel, akkor csak egyél! Kapcsolj ki és szüntess meg minden felesleges és zavaró külső tényezőt és koncentrálj az előtted lévő ételre.

Lehetőleg csendben étkezz! Kerüld el arra a félórára a beszélgetést, bár ez lehet, hogy megoldhatatlan az olyan családokban, ahol kisgyerek van. Azonban kitartással és türelemmel, apró lépésenként jó eredményeket lehet elérni.

Legyen benne rendszeresség! Nem mindig van idő a kimért és megfontolt étkezésre a mai rohanó világban, de azért heti egy napot jelölj ki és kísérleti jelleggel tartsd magad a tudatos étkezés elvéhez, idővel meglesz a hatása.

Kerülj közel az ételhez, tarts fenn egy kis konyhakertet vagy csak néhány cserepes fűszernövényt, így közel kerülhetsz az étel előteremtésének folyamatához, ami még inkább a tudatosságra fog nevelni. Teljesen más élmény a saját termelésű élelmiszerből ételt előállítani.

Rágj lassan és megfontoltan! Nem épp egyszerű, de kitartással és megfelelő gyakorlással menni fog. Nagyjából 25-30 alkalommal célszerű megrágni egy falatot.

Használj virágokat és gyertyát! Díszítsd fel az asztalt, teremts megfelelő hangulatot. A különféle rituálék, előkészületek segíthetnek olyan atmoszférát varázsolni az asztal köré, mely elősegíti a tudatos étkezés folyamatát.

(N. L., nytimes.com)