csokoládé
#Táplálkozás

A csokoládé iránti vágy csökkentése

2011.12.13.
1 perces olvasási idő

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor megkívánunk egy kocka csokit, amiért az egész lakást fel tudjuk forgatni. Néha belefér egy kis nasi, ám nem engedhetünk mindig a kísértésnek. De akkor mit tehetünk?

Egy negyedórás élénk séta után csak feleannyi csokoládét fogyasztanak el az emberek, mint akkor, ha pihenten látnak neki - állapították meg tanulmányukban az Exeteri Egyetem munkatársai. Adrian Taylor és csoportja 78 csokoládérajongó önkéntest vont be kísérletébe.csokoládé

A résztvevőket - akik két napig megtartóztatták magukat szenvedélyüktől - négy csoportba osztották. Az első két csoport 15 percen át erőteljesen gyalogolt a futópadon, majd az egyik tagjai könnyű feladatokat kaptak, a másik csoporté pedig nehezebb, nagyobb igénybevételt jelentő munkát végeztek.

A harmadik és a negyedik csoport tagjai gyalogolás helyett pihentek, majd az egyik tagjai ugyanazokat a könnyű, a másiké pedig a nehéz feladatokat kapták. Munka közben valamennyi résztvevő keze ügyében ott volt egy tál csokoládé, ebből csipegethettek.

A kutatók megállapították, hogy azok, akik korábban gyalogoltak, átlagosan 15 gramm csokit ettek meg, míg azok, akik nem gyalogoltak, ennek közel kétszeresét, átlagosan 28 grammot. Kiderült az is, hogy a munkafeladat nehézségi foka nem befolyásolta, hogy mennyi csokoládét evett valaki. A teljes tanulmányt az Appetite című szakfolyóirat februári száma teszi közzé.

(mti)