rágógumi
#Táplálkozás

Gyakran rágózol?

2015.08.30.
1 perces olvasási idő

Ha Te is rendszeresen rágózol, nem árt, ha az előnyök mellett megismered a dolog hátulütőit is, mert bizony - mint minden jónak - ennek is vannak.

Manapság már szinte minden táskában ott lapulnak a lehelet felfrissítésére és az unalom űzésére alkalmas csemegék. Az íz- és színkombinációik száma a végtelennel vetekszik, így mindenki megtalálhatja a fogára valót.

A rágózás pozitív hatásai

Ha a rágóra gondolunk, először is a friss lehelet jut eszünkbe. A rágó azonban olyan problémák esetén is segítségünkre lehet, amelyekre nem is gondolnánk. Nézzünk egy-két példát:
rágógumi
Tény, hogy az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi semlegesíti a szájüreg savas kémhatását, aminek következtében megakadályozza a kismértékű fogszuvasodást. Így a hatása főétkezések között (étkezés után) a legkedvezőbb.

Állítólag az állandó nassolás legyőzésében is segít a rágózás, ugyanis a folyamatos, mentolos ízű rágcsálás mellett megszűnik az édesség iránti vágy.

Amikor rágózol, „becsapod” a szervezeted, amely a rágás hatására elkezdi az emésztő folyamatokat: beindul a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás, és mindez anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe. Emiatt a különböző bélműtétek után, sőt, az emésztőrendszeri rákból való felépülés folyamatában is nagy segítség a rágózás.

Amiért ne rágózz

A fent említett emésztő-folyamatok téves beindulása puffadáshoz vezethet a várt táplálék elmaradása miatt. Az emésztés következtében keletkező gyomorsav pedig - mivel nincs mit lebontania - károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, hosszútávon gyomorfekélyt okozhat.

A cukormentes rágógumik édesítésére felhasznált anyag, az úgynevezett szorbit, hashajtó hatású, ezért hatással lehet az emésztésedre.

(KamaszPanasz)